Opnieuw Duitse bisschop weg

Aangepast

In Duitsland treedt een hoge geestelijke van de Evangelisch-Lutherse kerk af. Het is Maria Jepsen, die begin jaren 90 in Hamburg werd benoemd als eerste vrouwelijke bisschop.

Ze stapt op omdat haar geloofwaardigheid in twijfel wordt getrokken. Jepsen is in opspraak gekomen doordat ze in 1999 al zou hebben gehoord over misbruik van twintig kinderen in de jaren 80. Dat zou hebben plaatsgevonden in een Evangelisch-Lutherse kerk in Ahrensburg, ten noordoosten van Hamburg.

Doodgezwegen

Jepsen wordt verweten dat ze de zaak heeft doodgezwegen. De 65-jarige bisschop spreekt de beschuldigingen tegen en zegt dat ze dit jaar pas voor het eerst hoorde over het misbruik.

Omdat ze denkt dat ze niet langer geloofwaardig de "blije boodschap van het geloof" kan overbrengen, heeft Jespen haar ambt opgegeven.

Ontkenning

Jepsen is de tweede Lutherse bisschop die moet vertrekken. In februari stapte Margot Käßmann op, omdat ze onder invloed had gereden en door de politie was betrapt. Käßmann was pas drie maanden in functie als voorzitter van de Evangelische kerk in Duitsland.

Twee maanden later stapte de Rooms-Katholieke bisschop Walter Mixa op. De bisschop van het Beierse Augsburg bekende toen dat hij in de jaren 70 en 80 kinderen heeft geslagen.

STER Reclame