NOS NieuwsAangepast

Hoop over lek stuwt aandelen BP op

De aandelenkoers van BP profiteert sterk van het nieuws dat het olielek in de Golf van Mexico voorlopig is verholpen. Op de beurs in Londen staat het aandeel BP meer dan vier procent hoger ten opzichte van de slotkoers van gisteren. Sinds de olie de zee in lekt is het aandeel bijna een derde in waarde verminderd.

De oliemaatschappij noemt de eerste testresultaten van de nieuwe kap "bemoedigend". De kap weerstaat de druk goed en er stroomt geen olie of gas meer de zee in.

Gisteren lukte het BP een kap over het lek heen te plaatsen en het daarmee af te sluiten. Het bedrijf was toen ook al positief, maar bleef voorzichtig.

Voorschot

BP test elke zes uur of de kap nog standhoudt. Het duurt minstens tot morgen voor er voldoende testresultaten zijn om te bepalen of de afsluiting is geslaagd.

Beleggers in Londen nemen alvast een voorschot op de goede afloop door aandelen BP te kopen. Ook op de beurzen in New York was BP gisteravond in trek.

Vreugde

De afgelopen maanden bereikte de beurskoers van de oliemaatschappij een dieptepunt. Beleggers hadden geen vertrouwen in de toekomst van BP, omdat met de reparatie van het lek en de schadevergoedingen miljarden dollars zijn gemoeid.

Bovendien besloot het bedrijf in verband met de hoge kosten de aandeelhouders dit jaar geen dividend uit te betalen. De Britse krant The Times tempert de vreugde bij beleggers met het bericht dat de dividendstop mogelijk met een jaar wordt verlengd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl