NOS NieuwsAangepast

BP: olielek is gedicht

BP zegt dat het olielek in de Golf van Mexico is gedicht. Het Britse olieconcern meldt dat de nieuwe kap om het lek met succes is aangebracht.

Sinds eind april stroomden er dagelijks miljoenen liters ruwe olie in de Golf van Mexico. Alle voorafgaande pogingen om het lek te dichten, mislukten.

President Obama noemt het nieuws een "positief teken", maar benadrukt dat de afsluiting zich nog steeds in de testfase bevindt.

Test

Vicepresident Wells van het olieconcern maakte gisteravond bekend dat de eerste test met de nieuwe kap aantoont dat er geen olie meer ontsnapt.

BP moest gisteren eerder op de dag de test staken, omdat een nieuw lek in een van de pijpleidingen was ontstaan. Toen dat was gerepareerd, kon BP de nieuwe kap alsnog testen.

Oplossing

De test gaat naar verwachting 48 uur duren. De oliemaatschappij heeft laten weten dat als er daarna ook geen olie meer lekt, dat nog steeds niet betekent dat er een permanente oplossing voor het lek is.

Het aandeel BP aan de beurs op Wall Street schoot tien procent omhoog, nadat BP bekend had gemaakt het lek te hebben gedicht.

Deepwater Horizon

Het olielek in de Golf van Mexico ontstond in april, toen het boorplatform Deepwater Horizon explodeerde en zonk. Een veiligheidsmechanisme, dat de oliebron had moeten afsluiten, weigerde dienst. Daardoor konden honderden miljoenen liters olie de zee in stromen.

De olieramp in de Golf van Mexico is een van de grootsten in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl