Nieuwe sancties Vaticaan tegen misbruik

Aangepast

Het Vaticaan heeft nieuwe richtlijnen uitgevaardigd om seksueel misbruik door priesters tegen te gaan. Belangrijkste verandering is dat het voortaan tien jaar langer duurt voordat seksueel misbruik is verjaard.

Tot nu toe verjaarde het misbruik tien jaar nadat het slachtoffer 18 jaar was geworden, maar dat wordt volgens de nieuwe richtlijnen tien jaar later. Verstandelijk gehandicapten en mensen met psychische stoornissen worden voortaan aan minderjarigen gelijkgesteld, zodat de kerk ook kan ingrijpen als priesters zich aan hen hebben vergrepen. Ook het bezit van kinderporno wordt door de kerk strafbaar gesteld.

Niet verplicht

De maatregelen gaan advocaten van slachtoffers lang niet ver genoeg. In de nieuwe regels worden bisschoppen niet verplicht om seksueel misbruik aan de politie te melden. Ook worden er geen sancties opgelegd aan bisschoppen die affaires in de doofpot stoppen.

Slachtoffers van misbruik hadden het Vaticaan wel om dergelijke maatregelen gevraagd, maar de rooms-katolieke kerk zegt dat iedereen wettelijk al verplicht is om misbruik te melden.

STER Reclame