Argentinië staat homohuwelijk toe

Aangepast

Argentinië staat als eerste land in Latijns-Amerika het huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht wettelijk toe. Homostellen kunnen nu trouwen en ook kinderen adopteren.

De laatste tijd waren al enkele Argentijnse homostellen getrouwd.

Verhit debat

Beide kamers van het parlement hebben met de wet ingestemd. In de Argentijnse senaat werd veertien uur verhit gedebatteerd, waarna de wet met een kleine meerderheid van stemmen werd aangenomen.

Het voorstel van de centrum-linkse regering van president Kirchner werd met 33 stemmen voor en 27 tegen aangenomen. Drie senatoren onthielden zich van stemming.

Voorstanders beriepen zich op de universele rechten van de mens. "Ik geloof dat deze wet gelijke rechten bevordert", zei een senator.

Verzet

Een van de tegenstanders van de wet zei in de senaat dat "het huwelijk tussen man en vrouw al eeuwen bestaat en noodzakelijk is voor de voorplanting van onze soort".

De belangrijkste tegenstander van de wet is de Rooms-Katholieke kerk. Die heeft zich fel verzet, vooral tegen de adoptieregeling. Volgens de Argentijnse kardinaal Bergoglio is het belangrijk dat kinderen als voorbeelden zowel een moeder als een vader hebben.

In Buenos Aires stonden duizenden gelovigen te protesteren, met als leus "kinderen hebben recht op een moeder en een vader".

STER Reclame