Zimbabwe zwicht voor Duitse druk

time icon Aangepast

In Zimbabwe hebben aanhangers van president Mugabe de bezetting beƫindigd van een boerderij van een Duitser. De Duitse regering had gedreigd met harde strafmaatregelen als de bezetting niet zou worden opgeheven.

Tientallen aanhangers van Mugabe namen begin juni het bedrijf in en hielden daarbij twee gijzelaars, zonder dat de politie ingreep. Op deze manier werden de afgelopen jaren veel boerderijen van blanke boeren bezet en onteigend.

Duitsland had gedreigd 16 miljoen euro ontwikkelingsgeld vast te houden als de bezetting zou doorgaan. Het is voor het eerst dat Zimbabwe in zo'n kwestie zwicht voor buitenlandse druk.

Mensenrechtenschendingen

Vanaf het jaar 2000 begon Mugabe op grote schaal het land van blanke boeren te onteigen en herverdelen om zijn steun onder de bevolking te vergroten. Hij schuwde daarbij geen geweld. Dit land kwam echter niet in handen van landloze boeren, maar in de handen van aanhangers van Mugabe.

Mugabe is allesbehalve populair in het Westen. Door mensenrechtenschendingen zijn er al vaker sancties ingesteld. Waarnemers van de Verenigde Naties mogen het land niet in, waardoor het moeilijk is de omstandigheden in Zimbabwe te controleren.

STER Reclame