Frans boerkaverbod stap dichterbij

Aangepast

De Nationale Assemblee in Frankrijk heeft met grote meerderheid ingestemd met het boerkaverbod. De stemverhouding voor het wetsvoorstel was 355 tegen 1. Een aantal partijen weigerde aan de stemming deel te nemen.

Of het boerkaverbod er daadwerkelijk komt, is nog de vraag. Het is waarschijnlijk dat het voorstel door de senaat wordt aangenomen, maar het is zeer de vraag of het Constitutionele Hof en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens akkoord zullen gaan. Als dat het geval is, dan kan het verbod op zijn vroegst begin volgend jaar van kracht worden.

Anti-islamsentiment

In het voorstel staat dat vrouwen die in het openbaar een boerka of een nikab dragen een boete van 150 euro riskeren. Mannen die vrouwen dwingen zulke kleren te dragen kunnen 30.000 euro boete krijgen.

In Frankrijk lopen bijna 2000 vrouwen rond in kleding die het hele lichaam bedekt. Critici stellen dat president Sarkozy de wet slechts wil invoeren om te profiteren van het sentiment tegen de islam en buitenlanders, dat leeft onder grote groepen Fransen.

Frankrijk is niet het enige land met een wetsvoorstel voor een boerkaverbod. Ook Spanje en Belgie willen een verbod invoeren.

STER Reclame