NOS NieuwsAangepast

Grootse huldiging voor Oranje

In Amsterdam hebben 700.000 mensen het Nederlands elftal gehuldigd. Na een rondvaart door de grachten werd Oranje op het Museumplein toegejuicht door een grote menigte. De spelers en bondscoach Bert van Marwijk waren erg verrast door de grote drukte langs de vaarroute.

"Kan je nagaan wat er gebeurd was als we wereldkampioen waren geworden", zei Van Marwijk. Oranje vloog vanmiddag met twee helikopters van Den Haag naar Amsterdam. De WK-finalisten waren vanochtend in Den Haag door premier Balkenende en koningin Beatrix ontvangen. Ook daar werden ze toegejuicht door Oranjefans. De politie heeft niemand aangehouden.

Van minuut tot minuut

De NOS volgde de huldiging van minuut tot minuut en maakte een verslag. Hieronder kunt u lezen hoe het feest zich voltrok.

17.36

De huldiging van het Nederlands elftal is afgelopen. De spelers hebben het podium verlaten, maar het feest gaat nog even door.

17.27

Op het Museumplein lijkt de verloren WK-finale even te zijn vergeten, maar niet door Bert van Marwijk: "De teleurstelling zal nog wel een tijdje blijven hangen. Ik denk altijd aan de volgende wedstrijd, alleen nu niet." Op de vraag of hij 'gewoon' de bondscoach blijft, antwoordt hij: "Ja."

17.13

DJ Armin van Buuren neemt plaats achter de draaitafels, tot groot genoegen van de spelers. Er wordt uitbundig feestgevierd. Van Marwijk kijkt op de achtergrond toe met een glimlach op zijn gezicht.

17.11

Burgemeester van Amsterdam Eberhart van der Laan bedankt de spelers en het legioen voor het grote feest.

17.08

Bert van Marwijk spreekt het publiek toe: "We konden helaas niet allemaal meemaken wat hier gebeurde, maar we wisten dat we veel hadden losgemaakt. Als je dit ziet... dat overtreft alles. We maken een hele diepe buiging voor jullie. Heel erg bedankt!" Arjen Robben voegt daaraan toe: "Dit is echt ongelooflijk. Spanje mag dan wereldkampioen zijn, wij hebben het beste publiek van de wereld!"

17.03

Gastheer Edwin Evers stelt de technische staf voor en grapt met assistent-bondscoach Frank de Boer, wiens stem hij vaak nadoet in zijn radioprogramma.

16.57

De spelers lopen het podium op onder leiding van de bondscoach. Er wordt gefeest en vuurwerk afgestoken. Sommige spelers dansen en springen, anderen kijken vol verbijstering naar de Oranje mensenmassa. Van Bronckhorst stelt alle spelers voor, onder luid gejuich.

16.54

De stem van André Hazes schalt over het Museumplein. De laatste zin "Wij houden van Oranje, het is de ware kampioen", wordt met luid gejuich ontvangen. Het Museumplein raakt steeds voller, vermoedelijk stroomt het plein vol met de mensen die eerst langs de grachten stonden.

16.46

De selectie staat klaar om het podium te betreden. Giovanni van Bronckhorst: "De supporters zijn de kampioenen." Wesley Sneijder, nagenietend van de rondvaart: "Dit is onwerkelijk wat hier gebeurt."

16.36

De spelers en staf zijn aan wal herenigd met hun families. Ze vervolgen hun weg te voet naar het Museumplein, waar Guus Meeuwis het publiek opwarmt voor de huldiging.

16.29 uur

Mark van Bommel: "Dit wil je voor geen goud missen. Niet te beschrijven".

16.24 uur

De boot is bijna op het Museumplein aangekomen. Een aantal spelers heeft toegeworpen oranje 'Bertje T-shirts' aangetrokken.

16.21 uur

Robin van Persie: "Al die mensen en die blijdschap, het lijkt wel of we gewonnen hebben! Dit maakt me echt ontzettend gelukkig, ik zal deze dag nooit vergeten".

16.09 uur

Op het Museumplein staan nu naar schatting 100.00 mensen. Ze worden vermaakt met optredens van onder meer Gerard Joling, Guus Meeuwis en dj Armin van Buuren. De sfeer is gezellig. De EHBO heeft het nog niet erg druk. Ongeveer tien mensen zijn behandeld. Ze waren flauwgevallen door een combinatie van te veel alcohol en te weinig water.

16.04 uur

De spelers genieten zichtbaar met volle teugen van hun zegetocht. Zowel aan boord als op de kade wordt flink wat bier genuttigd.

16.03 uur

Op het traject liggen veel bruggen en de spelers moeten bij elke brug flink bukken om er ongeschonden onderdoor te komen. Mensen klimmen in lantarenpalen en een paar 'mooners' hadden hun billen volgeschreven met slogans voor Oranje.

16.00 uur

Langs de grachten staan de fans rijen dik om het elftal toe te juichen. Af en toe springen mensen in de gracht om te proberen bij de rondvaartboot met hun idolen te komen, maar ze worden allemaal onderschept door de politie die in rubber bootjes de rondvaartboot escorteert.

15.58 uur

Nigel de Jong: "Af en toe moet je even in je eentje zitten om te genieten. Als je ziet hoeveel mensen hierop af zijn gekomen...dit is echt uniek".

15.48

Tientallen bootjes zijn naar het IJ gekomen om daar een stukje mee te varen met de rondvaartboot van Oranje. Langs de kades staan duizenden Oranjefans die volledig uit hun dak gaan als de boot met het nationaal elftal langsvaart. De rondvaartboot met alle spelers vaart nu de grachtengordel van Amsterdam binnen.

15.36 uur

John Heitinga: "Als je dit meemaakt, dan krijg je echt kippenvel".

15.30 uur

Dirk Kuyt: "We hebben zes weken in een tunnel gezeten en nu komen we er uit". "We mogen trots zijn op ons zelf omdat we alles eruit hebben gehaald wat erin zat".

15.24 uur

André Ooijer: "Als je ziet wat het hier heeft losgemaakt, dat heb je daar in Zuid-Afrika helemaal niet door".

15.14 uur

"Ik had wel gedacht dat er veel mensen zouden komen, maar dit is ongelooflijk", zegt Bert van Marwijk vanaf de rondvaartboot. "Kan je nagaan hoe dat zou zijn als we gewonnen hadden", voegt hij toe.

15.02 uur

De boot is vertrokken en vaart nu eerst over het IJ en zal vervolgens door de Amsterdamse grachten varen. De Amsterdamse politie schat dat nu een half miljoen mensen naar de stad is gekomen om de grachtentocht en huldiging te zien.

14.57 uur

De spelers hebben zich omgekleed in voetbalkleding en stappen op de boot.

14.30 uur

De spelers en Bert van Marwijk stappen op het marinecomplex Kattenburg in Amsterdam uit de Chinook en worden verwelkomd door burgermeester Eberhard van der Laan. Een tweede helikoper met de staf en officials landt enkele even later.

14.22 uur

14.08

Amsterdam kleurt langzaam oranje, maar de drukte is te overzien. De autoriteiten roepen het publiek niet langer op om te kiezen voor een plek op het Museumplein of ergens langs de vaarroute. Doordat er minder mensen op de been zijn dan verwacht, is het niet meer nodig dat de Oranjefans zich spreiden.

14.05 uur

De selectie vertrekt per Chinook-helikopter van de Waalsdorpervlakte bij Den Haag naar Amsterdam.

13.33 uur

De NS heeft tot nu toe zeker 30.000 supporters naar Amsterdam vervoerd en verwacht bij de volgende telling uit te komen op 40.000. Het spoorbedrijf kan de reizigersstroom gemakkelijk aan, want er waren veel meer mensen verwacht.

13.31

Voor het eerst sinds de Oranjeselectie terug is in Nederland, zijn de spelers echt te zien door een deel van het legioen. Ze komen met koningin Beatrix naar buiten voor een fotomoment voor Paleis Noordeinde. Er zijn vele honderden belangstellenden.

13.14 uur

Eljero Elia laat zich even zien aan het publiek voor Paleis Noordeinde. Hij schuift een gordijn aan de kant en er steekt een gejuich op.

12.50 uur

Een Aziatische toerist geniet noodgedwongen van de Oranje-sfeer in Amsterdam. Het kan niet anders, zegt hij, want de musea zijn dicht vandaag.

12.45 uur

De gemeente zet op de Herengracht hekken om het publiek weg te houden bij de negentien woonboten langs de vaarroute. Bij elke boot houdt de politie toezicht.

12.30 uur

De gemeente Amsterdam verwacht minder publiek dan gisteren werd aangenomen. Toen werd uitgegaan van één miljoen bezoekers, nu houdt de gemeente het op een aantal tussen 250.000 en 750.000.

12.25 uur

Spelers en staf arriveren bij Paleis Noordeinde. Ze gaan via de achteringang naar binnen. Voor het paleis staan enkele honderden mensen, die een glimp hopen op te vangen als koningin en spelers straks naar buiten komen voor een foto.

12.03 uur

Oranjefans druppelen Amsterdam binnen. Verslaggever Mattijs van de Wiel telt op de kop van het Java-eiland zo'n vijftig supporters. En 102 wc's.

12.00 uur

Het Oranjegezelschap stapt in de bus, op weg naar Paleis Noordeinde.

11.20 uur

Bondscoach Bert van Marwijk en Oranje-aanvoerder Giovanni van Bronckhorst zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Van Marwijk: We zijn nog steeds teleurgesteld, maar hier knap je wel van op.

11.10 uur

10.45 uur

De spelersbus komt aan bij het Catshuis. Enkele honderden supporters staan voor het hek. De spelers en hun gevolg worden in de tuin ontvangen door minister-president Balkenende en minister Klink van Sport.

10.00 uur

Voor het Catshuis in Den Haag is de rode loper uitgelegd voor de WK-selectie en zijn gevolg. Rond deze tijd komt Oranje aan voor een ontvangst door premier Balkenende en minister Klink van Sport. Omdat het weer zich goed houdt, is besloten om in de tuin koffie te drinken.

09.45 uur

gemeente

09.00 uur

Op het Museumplein in Amsterdam hebben de eerste Oranje-fans zich verzameld voor de huldiging later vandaag. Op het Centraal Station is het nauwelijks drukker dan gebruikelijk.

De NS zet meer treinen in naar de hoofdstad, waardoor in andere delen van het land minder treinen rijden. Op Twitter wordt veel geklaagd dat mensen daardoor te laat op hun werk komen.

08.00 uur

De hele nacht is gewerkt aan de voorbereidingen voor het feest. Zo is de route tussen het podium op het Museumplein en het water achter het Rijksmuseum volledig afgeschermd, zodat de spelers na de rondvaart veilig naar het erepodium kunnen lopen.

De negen woonboten op de route in de Amsterdamse grachten zijn met hekken afgezet om te voorkomen dat er mensen op het dak klimmen. Ook is er extra toezicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl