De huldiging van het Nederlands elftal wordt dinsdag door SBS 6 en de NOS samen in beeld gebracht. Vanochtend werd bekend dat SBS met de KNVB exclusieve afspraken had gemaakt over de verslaggeving rondom de huldiging.

Nu is besloten dat SBS en de NOS alle festiviteiten allebei live uitzenden. De NOS neemt de gehele registratie van het evenement voor zijn rekening en zet die beelden één op één door aan SBS.

Neutraal verslaggever

Mocht Nederland wereldkampioen worden, dan vaart John van Vliet als 'neutraal' verslaggever mee om interviews met de spelers te maken. Beide omroepen kunnen dit materiaal gebruiken.

SBS maakt op een aantal plaatsen, waaronder het podium op het Museumplein en de ontvangstruimte van de KNVB, interviews met de internationals. Ook die gesprekken zijn voor beide zenders beschikbaar.

'Historische dag'

De twee omroepen en de KNVB zijn blij met de nauwe samenwerking. "Het allerbelangrijkste is dat heel Nederland nu kan meegenieten van wat hopelijk een historische dag wordt", zegt SBS-directeur Van Stade.

NOS-directeur De Jong voegde daaraan toe: "Nu alleen nog even wereldkampioen worden, maar dat is een detail".

'Logische zaak'

De KNVB had eerder exclusieve afspraken met SBS gemaakt over de huldiging in Amsterdam. Alleen een verslaggever en een camera van SBS waren welkom op het podium op het Museumplein en - bij het behalen van de wereldtitel - op de rondvaartboot.

KNVB-directeur Henk Kesler noemde die deal "een logische zaak". "Waarom zou dat niet kunnen?", zei hij. "De NOS heeft ook niet de rechten met betrekking tot de kwalificatiewedstrijden. Daar had de NOS andere prioriteiten, de Champions League."

"Nu hebben wij de rechten aan onze vaste broadcaster verkocht. Dat lijkt me een logische zaak", aldus de KNVB-directeur eerder vandaag. "Zo zit de wereld in elkaar."

Hectiek

De NOS was verbaasd en teleurgesteld over de afspraken. Het was de directie niet bekend dat er exclusieve rechten op de huldiging zitten.

NOS-directeur Jan de Jong zei in een eerste reactie dat alle omroepen de gelegenheid moeten krijgen om hun journalistieke werk te kunnen doen. "Een paar momenten waarop wij ons journalistieke werk kunnen doen en we zijn tevreden."

De KNVB verklaarde dat er vanwege de hectiek rond het evenement voor was gekozen om maar één cameraploeg toe te laten bij de spelers. De keuze viel op SBS omdat die zender al jaren de uitzendrechten van het Nederlands elftal heeft.

STER reclame