NOS NieuwsAangepast

Rapport: niet geknoeid met klimaatgegevens

In de eind vorig jaar uitgelekte emails van klimaatwetenschappers van de universiteit van East Anglia is geen bewijs gevonden dat de wetenschappers zouden hebben geknoeid met gegevens over klimaatverandering. Dat is de conclusie van een onafhankelijk onderzoek naar de zaak.

De uitgelekte emails waren koren op de molen van klimaatsceptici die niet geloven dat de opwarming van de aarde door de mens wordt veroorzaakt. Sommigen concludeerden daaruit dat klimaatveranderingen ernstiger werden voorgesteld in de hoop dat er dan sneller wereldwijd drastische mileu-maatregelen zouden worden genomen.

Het Britse onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de Universiteit van East Anglia weerspreekt dat klimaatwetenschappers expres gegevens hebben achtergehouden of gemanipuleerd. Wel krijgen ze het verwijt dat ze hun informatie niet genoeg hebben gedeeld met andere wetenschappers.

Een paar dagen geleden constateerde het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving dat de hoofdconclusies van het VN-klimaatpanel IPCC over de gevolgen van klimaatverandering juist zijn. De VN krijgt z'n gegevens voor een groot deel van de klimatologen in Engeland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl