NOS NieuwsAangepast

Soccer City Stadium was al 'heilige grond'

Nederland kan morgen in het Soccer City Stadium voetbalgeschiedenis schrijven, maar voor veel Zuid-Afrikanen is de grond waarop het stadion staat al twintig jaar heilig. Want hier stond in 1990 een menigte van 100.000 Zuid-Afrikanen voor Nelson Mandela te juichen, na 27 jaar gevangenschap.

Het stadion, toen nog het First National Bank Stadium genaamd, was een jaar eerder gebouwd, in 1989. Het was het eerste stadion in Zuid-Afrika van internationale allure. Terwijl het Apartheidsbeleid nog van kracht was en het ANC verboden, hield de partij er in oktober zijn eerste massabijeenkomst.

Volledig verbouwd

70.000 Zuid-Afrikanen begroetten de eerste vrijgelaten ANC-leiders, onder wie Walter Sisulu. Hoewel de noodtoestand in het hele land van kracht was, had de regering toestemming gegeven voor de bijeenkomst en de politie bleef op afstand van het stadion.

Vier maanden later herhaalden deze taferelen zich in het Soccer City Stadium, maar toen juichte de menigte voor Mandela zelf. Elf dagen eerder was ook het verbod op het ANC opgeheven.

Geruchten

Voor het Wereldkampioenschap van 2010 is het stadion aan de rand van Soweto volledig verbouwd en uitgebreid. Na het WK moet het de plek worden voor grote voetbal- en rugbywedstrijden, concerten en andere grote evenementen.

En als de geruchten bewaarheid worden, zit de bijna 92-jarige Nelson Mandela, twintig jaar na zijn vrijlating, zondag weer in het Soccer City Stadium, opnieuw tussen de juichende fans. Maar dan gaat het om de wereldbeker, die hij misschien wel zelf gaat uitreiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl