Nederlandse voetbalfans zijn buiten zinnen na de overwinning van Oranje op Uruguay. Op veel plaatsen gingen mensen de straat op om te vieren dat Nederland voor de derde keer de finale van een WK haalde.

Bijna overal ging het er gemoedelijk aan toe. Alleen in Den Haag kwam de ME in actie na ongeregeldheden rond het Jonckbloetplein.

Op het Stadhuisplein in Rotterdam brak een waar volksfeest uit. Honderden mensen waren op het plein in het centrum getuige van de wedstrijd. Na het laatste fluitsignaal steeg een oorverdovend gejuich op. De wedstrijd was op het plein te volgen op drie grote schermen en op terrassen stonden tv's aan.

Enerverend

Het plein barstte uit zijn voegen toen Giovanni van Bronckhorst de 1-0 diagonaal in de bovenhoek schoot. Stil werd het toen Uruguay de gelijkmaker op het scorebord bracht. Kort daarna klonk het al weer "Holland Holland" uit honderden kelen. Gespannen zagen de supporters de eerste 25 minuten van de tweede helft aan.

Daarna ontplofte het plein nog enkele keren, zoals bij de 2-1 en 3-1. Het tweede doelpunt voor Uruguay vlak voor het einde en de enerverende slotminuten stonden een feest later op de avond niet in de weg.

Ook op het Museumplein in Amsterdam ging het legioen uit zijn dak bij de doelpunten van het Nederlands elftal in de tweede helft. Oorverdovend was het gejoel en getoeter toen Wesley Sneijder zijn team weer op voorsprong zette.

Videocamera's

Dat gold ook voor de derde Nederlandse treffer. Vuurwerk maakte het feest in de hoofdstad compleet. Het werd nog even ijzig stil bij de 3-2, maar die stilte werd snel overstemd door nieuwe aanmoedigingen. En met de blikken gericht op de klok, wist Amsterdam zeker dat Nederland na lange tijd weer in een WK-finale staat.

Het eindsignaal werd met vuurwerk begroet, waarna het lied Viva Hollandia uit de luidsprekers schalde. Het plein werd zwaar bewaakt door de ME met onder meer videocamera's en de inzet van een politiehelikopter.

Teleurstelling

Het omgekeerde beeld was te zien bij Uruguayanen in Nederland. Met het hoofd diep weggedoken in lichtblauwe shirts stonden de fans van Uruguay op de Lindegracht in Amsterdam.

Teleurstelling was op de gezichten te lezen. Bij het tweede doelpunt van Oranje werden er toch een paar vreugdekreten geslaakt. "Ons hart is ook een beetje oranje", roept een vrouw. Een oudere man met grijze baard en leesbril spreekt haar vermanend toe. "Hé, je bent toch wel voor ons?"

STER reclame