NOS NieuwsAangepast

Jan Blokker (83) overleden

Journalist Jan Blokker is overleden. Blokker schreef jarenlang columns voor de Volkskrant, in 2006 stapte hij over naar NRC.

Jan Blokker begon zijn journalistieke loopbaan in 1952 als leerling-verslaggever bij Het Parool. Daarna ging hij aan de slag als filmredacteur bij het Algemeen Handelsblad. Vanaf 1967 werkte hij voor de Volkskrant waar hij tussen 1979 en 1985 adjunct-hoofdredacteur was. Daarvoor was hij tien jaar eindredacteur televisie bij de VPRO.

Blokker werd bij het grote publiek vooral bekend door zijn columns. Die gingen over politiek en samenleving. Zijn laatste column schreef hij gisteren.

Gouden Kalf

Na een conflict met de Volkskrant stapte hij na bijna veertig jaar voor die krant te hebben gewerkt over naar nrc.next en NRC Handelsblad. Blokker schreef ook filmscenario's, zoals voor de Bert Haanstra film Fanfare uit 1958.

Daarnaast schreef hij kinderboeken en romans. Hij debuteerde als schrijver in 1950, met de novelle 'Séjour'.

In 2003 kreeg Blokker de Gouden Ganzenveer voor zijn bijdrage aan de geschreven cultuur. Ook werd hij tweemaal met een Gouden Kalf onderscheiden: in 1993 de Cultuurprijs en twee jaar later de Vakprijs.

Jan Blokker overleed thuis in Amsterdam. Hij werd 83 jaar.

Beluister een interview uit 2006 met Jan Blokker op het Met het Oog op Morgen-blog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl