NOS NieuwsAangepast

'Bij ons is een bouwstop absoluut niet noodzakelijk'

Denkt uw gemeente net als Amsterdam ook aan een bouwstop, vroegen NOS Net aan wethouders en raadsleden in het hele land. Een selectie uit de tientallen antwoorden.

Gerard IJff, PvdA-wethouder in Roermond: "Ik begrijp het bericht uit Amsterdam niet goed. In Roermond leveren commerciële bouwprojecten geld op voor de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan de bouwleges en de bijdrage aan bovenwijkse voorzieningen. Daarnaast komt de aanleg van de infrastructuur ook ten laste van het project, zodat de overheid letterlijk voor een dubbeltje op de eerste rang zit. Daarbij komt nog dat de kosten die gemeente/overheid gaat maken door het werkloos wordende architecten, calculatoren. Het kan natuurlijk zo zijn dat de praktijk in Roermond een andere is dan in Amsterdam. De aanpak in Roermond lijkt dan in ieder geval meer in het belang van de burger."

Jo-Annes de Bat, CDA-wethouder in Goes: "Bij ons is een bouwstop absoluut niet noodzakelijk. We halen niet de ooit vastgestelde planning, maar het is niet erg dat projecten een wat langere looptijd hebben. Kwantiteit is nooit de doelstelling geweest. Het gaat om kwaliteit. En onze ervaring is dat het nu wel minder gaat met de verkoop, maar dat het mondjesmaat wel doorloopt."

Michael Rieter, raadslid Helder Helmond: "Het college gaat zich binnenkort (7, 8 en 9 juli) beraden in de breedte waar Helmond de komende jaren op moet gaan bezuinigen. Buiten mogelijke bouwprojecten zijn dat ook zaken als zorg, cultuur, onderhoud. De commissie 'financiën' zal in een extra vergadering op donderdag 15 juli (waarvoor de héle raad is uitgenodigd) mede naar aanleiding van dat beraad de kaders voor de bezuinigingen gaan stellen. Of daar ook een of meerdere bouwstoppen bij zullen zitten, is nu nog niet te zeggen. Vooralsnog is daar ook nog geen aanleiding voor."

Jop Fackeldey, PvdA-wethouder in Lelystad: "De gemeente Lelystad heeft geen absolute bouwstop opgelegd, maar monitort met behulp van de door ons ontwikkelde 'bouwstroommeter' vraag en aanbod om zo de productie te kunnen sturen. Die gaat nog redelijk door. De bouwstroommeter is een methode waarbij we op basis van de gegevens van makelaars en bouwers vastleggen hoe de verkoop van woningen in bepaalde categorieeën verloopt c.q. hoe de planning zich ontwikkelt afgezet tegen de gemeten vraag en rekening houdend met demografische gegevens."

Ine van Burgsteden, CDA-fractievoorzitter in Arnhem: "In Arnhem is niet zozeer een bouwstop door de overheid aan de orde als wel het staken van ontwikkelingen door ontwikkelaars, rondom het Rijnboog project. En het is de vraag hoe deze ontwikkeling met het vervallen (door de nieuwe coalitie ingegeven) van de haven in het Rijnboogproject nog van de grond zal komen."

Hans Haselager, PvdA-fractievoorzitter in Hilversum: "In Hilversum is er geen bouwstop, integendeel: daar waar mogelijk worden de bouwplannen nu eindelijk na jarenlang gezeur uitgevoerd, zie het stationsgebied. Snel uitvoeren levert ook geld op, geen jarenlange rentelasten enzovoort. Wel komt de wethouder met een inventarisatie van maatregelen, hierin kunnen wel bouwplannen geschrapt worden, gewijzigd of versneld. Kortom: in Hilversum zie je voorlopig nog wel hijskranen staan."

Aukje de Vries, VVD-fractievoorzitter in Leeuwarden: "In de gemeente Leeuwarden is geen bouwstop afgekondigd. Wel zijn er allemaal stimuleringsmaatregelen, gericht op de bouw."

Harry van der Molen, CDA-fractievoorzitter in Leeuwarden: "De nieuwbouw is hier vertraagd door wegvallende vraag, maar niet stilgevallen."

Marije Eleveld, PvdA-fractievoorzitter Ede: "Een bouwstop dreigt in Ede gelukkig nog niet. In ieder geval niet vanuit de gemeente. Ontwikkelaars blijken wel steeds terughoudender."

Wim Hirdes, waarnemend fractievoorzitter en raadslid van de Lokale Partij Vlissingen "In Vlissingen worden bouwprojecten die nog niet zijn uitgevoerd nu sneller in uitvoering genomen. Alleen het oude fabrieksterrein Het Scheldekwartier, dat door de gemeente Vlissingen al voor 34 miljoen euro is aangekocht, loopt ernstige vertraging op. En heeft een moeizame start omdat de grondprijs te hoog is, en omdat er te weinig projectontwikkelaars zijn die het aandurven. Verder worden projecten nu dus sneller aangepakt. Wel vraag je als raadslid je af: wie gaat er straks in deze vele nieuwe woningen wonen?"

Henk Reinders, CDA-fractievoorzitter Hoogeveen: "In onze gemeente is geen bouwstap afgekondigd. Op dit moment is daar ook geen aanleiding toe. We moeten wel 5.9 miljoen bezuinigen tot en met 2015 en dat doen we met veel kaasschaven en enkele taakstellingen in de reguliere begroting."

Christo Weijs, CDA-raadslid Eindhoven: "Er ligt inderdaad een keuze voor om een aantal projecten in Eindhoven te temporiseren en met drie grote door te gaan."

Vincent Oldenborg, fractievoorzitter Stadspartij Leefbaar Utrecht: "In Utrecht gebeurt juist het tegengestelde. Het college van Groenlinks, PvdA en D66 heeft zich ten doel gesteld op de grondexploitatie in de komende vier jaar een kleine 60 miljoen euro meer binnen te halen. Voor een deel moet dat via bezuinigingen in Leidsche Rijn en het Stationsgebied in de vorm van versobering van de openbare ruimte en voorzieningen. Maar tegelijkertijd moet er in zowel Leidsche Rijn, het Stationsgebied als de bestaande stad meer gebouwd worden. Alhoewel ik grote twijfels heb over de haalbaarheid van deze wensen is dat wel het besluit zoals dat 1 juli door een raadsmeerderheid is bekrachtigd."

Richard Boddeus, SP-raadslid Kampen: "In de gemeente Kampen gaan ze vooralsnog door met project IJsseldelta Zuid, deze luxe woonwijk moet en zal er komen. Afgelopen donderdagavond, tijdens de laatste raadsvergadering, heeft de meerderheid voor een financiering gestemd voor onderzoek en communicatie. Kosten: 2,6 miljoen. Als SP'er stelde ik dat het grote financiële gevolgen kan hebben als de gemeente met dit project doorgaat. Er worden overigens geen nieuwe projecten meer opgestart."

Alphons Muurlink, PvdA-fractievoorzitter in Almere: "Natuurlijk heeft ook Almere te lijden onder de landelijke trend. Almere gaat juist wel verder met projecten als de Kustzone Poort, Kustzone Haven, Almere Hout Noord. Totaal meer dan 5000 woningen erbij de komende jaren. Daarbovenop nog de ontwikkeling in Almere Poort."

Jan Oggel, CDA-fractievoorzitter Deventer: "In Deventer is geen bouwstop aangekondigd. Het college heeft vanaf nu een jaar uitgetrokken om tot voorstellen te komen voor bezuinigingen."

Bas van der Bent, lid schaduwfractie ChristenUnie in Alkmaar: "In Alkmaar is geen bouwstop. Er is hier een samenwerkingsverband van makelaars, projectontwikkelaars, woningcorporaties, notarissen, banken en gemeenten die zorgen dat plannen uitvoeringsgereed zijn en dat er op basis daarvan extra subsidie kan worden binnengehaald om de productie op gang te houden. Dat lijkt te lukken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl