Kardinaal Danneels ondervraagd over misbruik

tijd van publicatie Aangepast

Kardinaal Godfried Danneels wordt vandaag gehoord over kindermisbruik binnen de Belgische Rooms-Katholieke Kerk. De vraag is: wist hij er vanaf als leider van de kerk?

Tijdens het verhoor moet duidelijk worden of er sprake is van een doofpotaffaire binnen de kerk.

In april trad bisschop Vangheluwe af, na een bekentenis dat hij jarenlang een jongen had misbruikt. Daarna kwamen er meer misbruikzaken aan het licht.

Een priester zegt dat hij Danneels destijds heeft ingelicht over het misbruik van Vangheluwe, maar de kardinaal ontkent dat hij ervan op de hoogte was.

Foto's Julie en Mélisa

Danneels zal zich volgens Belgische media ook moeten verantwoorden over de vondst van vertrouwelijke, gerechtelijke stukken die eind vorige maand in beslag zijn genomen bij een politie-inval in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen.

Het gaat om om onder meer foto's van de opgravingen en de kinderlijkjes van Julie en Mélissa en honderden foto's uit het Dutroux-onderzoek, documenten die bedoeld zijn voor het gerecht. De onderzoekers vragen zich af waarom die stukken in het bisschoppelijk paleis lagen.

De politie deed ook een inval bij de commissie-Adriaenssens die onderzoek doet naar seksueel misbruik binnen de Belgische kerk. Alle leden van de commissie legden daarna hun functie neer, omdat het vertrouwen tussen justitie en commissie en tussen slachtoffers en commissie naar eigen zeggen was aangetast.

STER Reclame