NOS NieuwsAangepast

Ook België pakt brulkikker aan

De Amerikaanse brulkikker krijgt het moeilijk. Na Nederland wil ook België de verspreiding van het dier tegengaan. Het aantal brulkikkers in België blijft groeien en nadert de Nederlandse grens.

De brulkikker, ook wel rundkikker of stierkikker genoemd, is groot, zorgt voor veel lawaai bij het paren en heeft een enorme vraatzucht. Bovendien kan de kikker drager zijn van een schimmel die gevaarlijk is voor inheemse amfibieën.

Bestrijden

Nederland nam een aantal jaren geleden al maatregelen tegen de brulkikker. Voorheen werd die nog verkocht in tuincentra als vijverdier, maar na een verkoopverbod en actieve bestrijding is hij uit Nederland verdwenen.

België kent zo'n verbod niet, waardoor de kikker zich flink verspreidt. Nu gaan ook de Belgen dergelijke maatregelen nemen, inlcusief actieve bestrijding.

Volwassen brulkikkers worden gevangen in fuiken, waarna ze verdrinken. Dat klinkt zielig, maar het betekent goed nieuws voor andere kleine dieren in de buurt. Kleinere kikkers, muizen en kuikens hoeven nu minder te vrezen voor de grote bek van de Amerikaanse brulkikker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl