NOS NieuwsAangepast

Libische arts krijgt lintje

De Libische arts die na de vliegramp in Tripoli de Nederlandse Ruben heeft behandeld, is door Nederland onderscheiden. Dokter Sediq Bendala is Officier in de Orde van Oranje Nassau geworden.

De onderscheiding werd hem opgespeld door de Nederlandse ambassadeur in Libië. De 9-jarige Ruben overleefde op 12 mei als enige de crash van het Libische vliegtuig. De arts vloog ook met de jongen mee toen hij werd teruggebracht naar Nederland.

Herdenking

Gisteren werd in Libië de ramp herdacht. Op de plek waar het vliegtuig is neergestort legde een delegatie uit Nederland een aantal kransen voor de 70 Nederlandse slachtoffers. In totaal kwamen er 103 mensen om het leven.

Bij de herdenking was ook familie van Ruben aanwezig. Zij zagen op de rampplek onder meer de vliegtuigstoel waaruit de jongen gered kon worden.

De jongen zelf was niet aanwezig. Het gaat volgens de familie naar omstandigheden goed met hem.

Onderzoek

De Nederlandse ambassadeur bedankt bij de ceremonie in Tripoli de hulpverleners en de autoriteiten voor hun werk en steun.

Het Libische onderzoeksteam heeft waarschijnlijk nog maanden nodig om de oorzaak van de crash te achterhalen. Het krijgt daarbij hulp van experts uit Frankrijk, Zuid-Afrika en Nederland.

De onderzoekers zijn van plan om met behulp van de zwarte dozen de rampvlucht na te bootsen in een simulator, om te achterhalen wat er fout is gegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl