NOS VoetbalAangepast

Villa schiet Spanje naar halve finales

Spanje heeft voor het eerst in de WK- historie de halve finales bereikt door een 1-0 zege op Paraguay. Goed was het duel niet, maar een aantal spectaculaire momenten na de rust maakten veel goed.

Paraguay begon sterk. Al in de eerste minuut moest de Spaanse keeper Iker Casillas naar de hoek op een schot van Jonathan Santana. Spanje kwam niet lekker op gang en de meeste dreiging ging uit van Paraguay.

Pas na twintig minuten kwam de Europees kampioen in zijn ritme. De combinaties gingen lopen en steeds vaker schoof de ploeg op naar het vijandelijke doel. Het leidde niet tot kansen. Op slag van rust kreeg de Paraguyaan Nelson Valdez plots ruimte voor een schot, maar dat mislukte.

Plotseling spektakel na rust

Na tien saaie minuten in de tweede helft was er plots volop drama. Oscar Cardozo miste een penalty voor Paraguay en even later mikte Xabi Alonso voor Spanje wel raak vanaf de stip. Die strafschop moest over wegens te vroeg inlopen. De tweede poging werd gestopt door Justo Villar, die vervolgens David Villa onderuithaalde. Dat ontging de arbiter.

Er ontspon zich een open duel met een iets sterker Spanje. Paraguay liet zich echter niet terugdringen en zocht af en toe, zonder veel overleg, de aanval.

De Spaanse 1-0 paste bij het spektakel van na de rust. Luis Pedro raakte de paal en de rebound van Villa caramboleerde via beide palen in het doel.

Martino:geen geluk gehad

De Paraguyaanse Bondscoach Gerardo Martino: "We hebben alles gegeven. We hadden kansen, maar Spanje scoorde. We hadden het geluk niet aan onze zijde. We hadden kunnen winnen, nu moeten we ons neerleggen bij de nederlaag. Toch ben ik trots op mijn spelers. Voor de eerste keer in de historie hebben ze de kwartfinales van het WK behaald."

Zijn Spaanse collega uitte een punt van kritiek op zijn spelers. "In balbezit waren we niet zo rustig als in andere wedstrijden. Nu moeten we tegen Duitsland, een van de favorieten, dat wordt een hele zware wedstrijd."

Aanvoerder Iker Casillas: "Dit is geen geringe prestatie. Mijn ploeggenoten hebben geweldig gespeeld. Dit team kan het hoogste bereiken."

Cesc Fabregas, die inviel voor Fernando Torres:" We zullen allemaal in topvorm moeten zijn om te winnen van Duitsland. Het is een van de beste teams van de wereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl