Ghana laat Uruguay ontsnappen

Uruguay is dinsdag in de halve finales van het WK de opponent van Oranje.

In de kwartfinales klopten de Zuid-Amerikanen na verlenging en penalty's Ghana. Na 90 minuten en de verlenging stond het 1-1. Luis Suarez kreeg rood en moet dus bij de confrontatie met Oranje toekijken.

Het eerste half uur was overduidelijk voor Uruguay. De Zuid-Amerikanen bouwden rustig aan een offensief en kregen een paar kansen. Suarez schoot twee keer, beide keren redde doelman Richard Kingson.

Niets wees op problemen voor Uruguay, maar die kwamen er plots wel degelijk. Nadat Isaac Vorsah (kopbal langs de kruising) en Asamoah Gyan (schuiver naast) al een goede kans hadden gemist, schoot Sulley Muntari op slag van rust van grote afstand raak voor Ghana.

Dwarrelbal

De West-Afrikanen lieten zich niet terugdringen en behielden het initiatief. Toch werd het 1-1: Diego Forlán zag zijn vrije trap achter de door de dwarrelbal verraste doelman Kingson zeilen. Het was Forláns derde doelpunt van dit WK.

Beide teams gaven vervolgens veel ruimte weg en het spel golfde op een neer. Op aangeven van Forlán kreeg Suarez een opgelegde kans, maar dichterbij dan het zijnet kwam hij niet. De Ajacied stelde daarna Kingson nog twee keer op de proef. Ghana, dat de eerste Afrikaanse ploeg ooit in de halve finales van een WK kon worden, speelde ook op de aanval, maar creëerde geen kansen.

Bizar

Uruguay probeerde in de slotfase door te drukken, maar zonder succes. De verlenging die volgde kreeg een bizar einde. Suarez sloeg in de slotseconde de bal uit het doel en mocht voortijdig de kleedkamer opzoeken.

Op weg naar de catacomben zag hij tot zijn grote opluchting de Ghanese topscorer Gyan, die eerder in het toernooi al twee keer doel had getroffen vanaf elf meter, de toegekende strafschop tegen de lat knallen.

Daardoor werd een strafschoppenserie alsnog noodzakelijk. Gyan nam als eerste plaats achter de bal en dit keer was het wel raak. De zwakke inzetten van zijn landgenoten John Mensah en Dominic Adiyiah werden echter gestopt door Fernando Muslera, waarna Sebastian 'El Loco' Abreu de zaak met een regelrechte 'Panenka' afsloot: 4-2 voor Uruguay.

Ongelooflijk

"Dit ongelooflijk. Laat de mensen maar feestvieren, wij pakken onze rust en gaan ons voorbereiden op dinsdag", zei Diego Forlan na het zinderde slot van het duel.

Bondscoach Oscar Tabarez had geizen dat zijn ploeg niet best voetbalde. "Maar iets stuwt ons voort, dat moet de eenheid van deze jongens zijn." Abreu wist na zijn beslissende penalty: "We hebben geschiedenis geschreven."

Bondscoach Milovan Rajevac van Ghana berustte in het lot: "We hebben meer kansen gekregen dan de tegenstander, maar dat is voetbal. Het had een sprookje kunnen worden, maar ik wil Uruguay feliciteren. Ik ben trots op mijn team."