Dna voorspelt hoge leeftijd

Aangepast

Wetenschappers zeggen dat ze de kans kunnen berekenen dat iemand ouder wordt dan honderd. Dat staat in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Het gerenommeerde blad baseert zich op het grootste onderzoek dat ooit onder honderdplussers is gehouden. Amerikaanse wetenschappers zijn er in 1995 mee begonnen. Sinds die tijd hebben ze duizend mensen van honderd jaar en ouder onderzocht.

De wetenschappers hebben het dna van de honderdplussers vergeleken met dat van jongere mensen. Ze ontdekten in de piepkleine stukjes dna 150 verschillen die de hoge leeftijd waarschijnlijk verklaren. De test zou voor 77% nauwkeurig zijn.

Commerciële waarde

Volgens de wetenschappers is de leeftijdstest nog niet klaar voor de praktijk. Er moet eerst nog aanvullend onderzoek worden gedaan. Toch werkt één van de onderzoekers al aan een website waar mensen zelf de kans kunnen berekenen dat ze de honderd halen. Ze moeten dan wel eerst hun dna in kaart laten brengen door deskundigen.

Algemeen wordt aangenomen, dat op den duur allerlei commerciële bedrijven de technologie gebruiken voor hun eigen test.

Leefstijl

De wetenschappers uit Boston zijn bang dat aan zulke testen teveel waarde wordt gehecht. Ze benadrukken dat niet alleen het genenpakket verantwoordelijk is voor de leeftijd die iemand bereikt. Ook zaken als leefstijl en leefomgeving zijn belangrijk.

Zo zou uit eerder onderzoek zijn gebleken dat Amerikaanse zevendedagsadventisten gemiddeld langer leven. Dat komt doordat ze vrijwel allemaal vegetariër zijn, niet roken en door hun religie minder last hebben van stress, zeggen deskundigen.

STER Reclame