NOS NieuwsAangepast

Zwemmen in rivieren hard aangepakt

Door de aanhoudende hitte neemt de overheid steeds meer maatregelen. Rijkswaterstaat verbiedt het zwemmen in rivieren, op sommige plaatsen geldt een beregeningsverbod en de brandweer voert verkenningsvluchten uit om eventuele branden te ontdekken.

Gisteren werden al andere maatregelen aangekondigd, zoals een stookverbod en het beperken van niet-noodzakelijk watergebruik.

Niet duiken

Een duik in de rivier of een sprong van een brug kan degene die op deze manier de hitte wil trotseren duur komen te staan. Dat zegt Rijkswaterstaat. De komende weken worden er flyers uitgedeeld, waarin recreanten worden gewaarschuwd dat vooral niet te doen. Wie wordt betrapt kan rekenen op een boete van negentig euro.

De dienst probeert al een paar jaar om mensen ervan te overtuigen dat de Waal, de Rijn, de Maas, de IJssel en de Lek ongechikt zijn voor recreatie.

Toch nestelen zich zodra het warm is steeds meer mensen op de rivierstrandjes. "Vooral bij Nijmegen en Deventer is het heel erg druk, ook deze dagen weer. Maar zelfs pootjebaden raden we ten sterkste af. Elk jaar verdrinken er mensen die denken dat onze waarschuwingen voor hen niet gelden", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Beregeningsverbod

Door de aanhoudende droogte heeft het waterschap Aa en Maas een beregeningsverbod afgekondigd. Dit doen ze om de waterkwaliteit en de waterstand op peil te houden.

Het verbod houdt in dat er geen oppervlaktewater mag worden onttrokken voor het beregenen van natuur en landbouw in het beheergebied van Aa en Maas. Een langdurige droge periode kan namelijk schadelijk zijn voor bomen, planten, dieren en gewassen.

De circa honderd betrokken vergunninghouders, voornamelijk grote agrarische ondernemers, worden door de medewerkers van het waterschap extra gecontroleerd. De vergunning houdt in dat ze grote hoeveelheden oppervlaktewater mogen gebruiken.

Vliegende brandweer

Op de Veluwe en in de Achterhoek bestaat een groot gevaar dat er door de aanhoudende droogte in natuurgebieden brand ontstaat. Vanaf vandaag gaat de brandweer verkenningsvluchten uitvoeren.

Er is sinds dinsdag sprake van code oranje. Roken, barbecuen en andere vormen van open vuur zijn verboden in natuurgebieden. Als er een brand uitbreekt, zet de brandweer extra mensen in.

Ook de komende dagen blijft het warm en droog. Bij code rood is er een zeer groot gevaar voor bosbranden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl