NOS VoetbalAangepast

Van Marwijk ingetogen blij

Nederland heeft zich voor het eerst sinds 1998 onder de laatste acht van het WK geschaard. Bondscoach Bert van Marwijk vierde zijn feestje ingetogen. "Maar iedereen houdt nu denk ik wel rekening met ons, denk ik."

"We zitten in de kwartfinales. Dan mag je blij zijn", stelde de bondscoach. "We hadden een goed eerste halfuur, maar dan geven we het initiatief weg. Vervolgens moet je 2-0, 3-0 misschien wel 4-0 maken. Maar de eindpass was steeds niet goed. Daarna redt Stekelenburg ons nog."

"Achterin hebben we het zeer goed gedaan", oordeelde hij niettemin. "We hebben tot nu toe maar twee treffers tegen gekregen, beide uit een strafschop. Daar komt nog eens bij dat die penalty van vandaag volgens mij ook nog onterecht was."

Dreigend relletje

In de 80ste minuut besloot Van Marwijk de ietwat tegenvallende Robin van Persie te wisselen. Die reageerde nogal geprikkeld op zijn wissel. De bondscoach drukte een dreigend relletje echter direct de kop in. "Robin was een beetje teleurgesteld, maar dat mag je ook zijn."

"Juist in de laatste minuten krijg je als spits meer ruimte", lichtte Van Persie zijn ongenoegen later toe. "Daar wilde ik graag van profiteren. Daarom was ik heel erg teleurgesteld dat ik gewisseld werd. Daarbij was ik niet helemaal tevreden over ons spel. Ik wilde Slowakije echt van de mat spelen. Dat is niet gelukt. Maar het belangrijkste is dat we hebben gewonnen."

Lichtelijk geïrriteerd reageerde Van Marwijk op vragen over het spel van Oranje, dat niet mooi genoeg zou zijn. "Typisch Nederlands. Zitten we bij de laatste acht van het WK en is het weer niet goed."

"Noem mij nu één land hier waarbij je het water uit de mond loopt. Argentinië? Dat speelt reactievoetbal. Wij spelen in elk geval nog actievoetbal. Geloof me, ik ben heel kritisch op het elftal. Maar soms mogen we ook best even tevreden zijn."

Lekkere reddingen

Van Marwijk sprak zijn grote tevredenheid uit over de inbreng van Maarten Stekelenburg, die Oranje een paar keer de op knappe wijze voor een tegentreffer behoedde. De doelman zelf onderging de loftuitingen gelaten. "Het waren twee lekkere reddingen. Je weet dat die momenten komen en dan moet je er staan. Gelukkig stond ik er."

In de laatste minuut kregen de Slowaken een strafschop na een overtreding van Stekelenburg, die een gele kaart ontving. "Het was een scrimmage voor het doel. Ik trok mijn handen terug, maar de scheidsrechter gaf toch een strafschop."

Niet vanzelfsprekend

Arjen Robben stond op het WK voor het eerst in de basis sinds zijn hamstringblessure en meteen nam hij het belangrijke openingsdoelpunt voor zijn rekening. "Het is wel lekker om gelijk zo te spelen. Dat is niet vanzelfsprekend. Daarom ben ik tevreden over hoe ik heb gespeeld", vond 'De man van de wedstrijd'.

Het spel van Oranje werd na de treffer van Robben niet beter. "We hebben een moeilijke wedstrijd gespeeld. Maar er is maar één ding dat telt en dat is dat we gewoon weer doorgaan. De perfecte wedstrijd van ons moet nog steeds komen. Als in de kwartfinale Brazilië de tegenstander wordt, moeten we echt beter voor de dag komen dan vandaag."

Weiss: "Nederland sterker"

De Slowaakse bondscoach Vladimir Weiss vond dat Oranje terecht doorgaat naar de kwartfinales. "Over het gehele duel genomen was Nederland sterker. Dat is voor ons geen schande. Desondanks hebben we kansen gehad om na negentig minuten ten minste gelijk te staan. Het is jammer dat die niet zijn benut."

Ondanks de uitschakeling gaan de Slowaken met trots naar huis. "We hebben het goed gedaan. De spelers hebben bewezen over een geweldige mentaliteit te beschikken. De zege op Italië in de groepsfase was voor ons een absoluut hoogtepunt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl