Nederland naar kwartfinales

Nederland is op het WK in Zuid-Afrika ten koste van Slowakije doorgedrongen tot de kwartfinales. In Durban werd het 2-1 voor de ploeg van Bert van Marwijk.

Arjen Robben startte voor het eerst in de basis en zijn meerwaarde zou al snel blijken. Het eerste gevaar was met een poeier van Erik Jendrišek was nog voor Slowakije, maar Oranje nam de regie over en kreeg ook meteen een paar kansen.

Een kopbal van Robin van Persie mislukte en een schot van Wesley Sneijder miste kracht alvorens het in de 18de minuut raak was. Sneijder stuurde Robben met een mooie pass de diepte in, waarna de ster van Bayern München op de hem bekende wijze naar binnen sneed en in de korte hoek doelman Ján Mucha passeerde.

Stekelenburg toont klasse

Het lukte Nederland echter niet om door te drukken. Het tempo ging omlaag en pas na de rust werd dat weer even opgeschroefd. Dat leidde tot kansen voor Robben en Joris Mathijsen. Beide keren lag de Sowaakse doelman in de weg.

Slowakije leefde nog, rook ineens bloed en kreeg in de 67ste minuut zowaar twee enorme kansen via Mirolav Stoch en Róbert Vittek, die in de groepsfase drie doelpunten maakte. Met twee puike reddingen liet Maarten Stekelenburg echter zijn grote klasse zien.

Nederland wankelde eventjes, maar in de slotfase loodste Dirk Kuijt zijn ploeg in veilige haven. De Katwijker, die vanaf links speelde op de plaats van de lichtgeblesseerde Rafael van der Vaart, verschalkte Mucha en schonk Sneijder een niet te missen kans. In de slotseconde scoorde Vittek nog uit een penalty, maar direct daarna barstte het Oranje-feestje los.