NOS NieuwsAangepast

FIFA laat 'doelpunt' Engeland uit samenvatting

Voetbalbond FIFA heeft het omstreden 'doelpunt' van Engeland niet opgenomen in de officiële samenvatting van het duel tegen Duitsland.

Middenvelder Frank Lampard schoot de bal bij een 2-1 achterstand via de onderkant van de lat in het doel, maar de scheidrechter en zijn assistenten meenden dat de bal niet over de lijn kwam. Het doelpunt werd daarom niet geteld.

Uiteindelijk won Duitsland met een duidelijke 4-1 overwinning, maar de Engelsen vragen zich hardop af: wat als de scheidsrechter het doelpunt wel had goedgekeurd?

Grote scherm

FIFA heeft nog geen commentaar gegeven op het ontbreken van het omstreden in de samenvatting, maar zegt over het schot van Lampard het volgende. "Het moment had niet op het grote scherm in het stadion vertoond mogen worden. Dit had niet mogen gebeuren. De technici hebben hierover een duidelijke instructie gekregen."

De voetbalbond zegt dat de veiligheid in het gedrang had kunnen komen.

Technologie

De roep om technische hulpmiddelen in het voetbal klinkt intussen steeds luider. "Er heerst een grafstemming in Engeland", zegt correspondent Arjen van der Horst. "De Engelsen zijn woedend. Die woede zal zich richten op de FIFA, want er is hier altijd stevig campagne gevoerd voor videotechnologie om scheidsrechters te helpen. Maar ze snappen natuurlijk ook wel dat ze verdiend verloren hebben."

Voormalig top-arbiter Mario van den Ende zei in het Met Oog Op Morgen dat het zo niet langer kan. "De belangen zijn zo groot op zo'n wereldtoernooi. Het kan niet zijn dat er op dit niveau dit soort fouten gemaakt worden. Ik ben al vier jaar overtuigd van het belang van een videoscheidsrechter."

Van den Ende vindt dat een aantal toptrainers en topspelers een blok moeten vormen tegen de FIFA om dit soort "misstanden" te voorkomen. Ook coach Guus Hiddink sprak zich eerder al uit voor technische hulpmiddelen.

Beu

Bewegingswetenschapper Raoul Oudejans: "Ik ben heel benieuwd wat er gaat gebeuren. Gisteren was het natuurlijk erg extreem, maar het is niet het eerste discutabele geval op het WK. Je merkt zo langzamerhand dat iedereen het een beetje beu is."

Volgens Oudejans zijn er meer mogelijkheden om de scheidsrechter te ondersteunen. En dat hoeft niet per se met techniek, zegt de wetenschapper. Oudejans pleit ervoor om extra lijnen op het veld te tekenen, zodat de grensrechters beter kunnen beoordelen of een speler buitenspel staat of niet. "In een voetbalveld is er nu namelijk weinig diepteinformatie beschikbaar voor de grensrechter", zegt Oudejans.

Volgens de wetenschapper viel de grensrechter bij Duitsland Engeland weinig te verwijten. "Hij stond goed om te zien of het buitenspel was, maar kon vanuit die hoek nauwelijks te beoordelen of de bal in het doel lag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl