NOS VoetbalAangepast

Spanje alsnog eerste in Groep H

Spanje en Chili hebben op het WK in Zuid-Afrika de tweede ronde bereikt. In Pretoria versloegen de Spanjaarden de moedige Chilenen met 2-1 en verzekerden zich daarmee van de eerste plaats.

Hartverwarmend was het spel van Chili in het eerste halfuur. De underdog zette het grote Spanje, dat moest winnen, met snel combinatiespel vast op eigen helft en creëerde een paar mooie kansen.

Titelfavoriet Spanje wankelde, maar werd in het zadel geholpen door de Chileense doelman, die te ver uitliep en de bal in de Spaanse voeten van Villa gleed. Dat hij vervolgens vanaf 45 meter de bal in één beweging in het net schoot was wel weer pure klasse.

Chilenen bleven aanval zoeken

Chili liet zich niet direct uit het veld slaan, maar toen Iniesta de 2-0 in het net schoof en direct daarna Estrada zijn tweede gele kaart kreeg, leken de Zuid-Amerikanen rijp voor de sloop.

De tien Chilenen bleven echter ook na de rust onverdroten de aanval zoeken en kregen snel de beloning: invaller Millar schoot via het been van Gerard Piqué raak.

Spanje mocht zich nog lang niet veilig wanen. Immers: een goal van Chili en één van Zwiterland zou exit betekenen voor de Europees kampioen. De Zwitsers konden echter geen vuist maken en in Pretoria wisten ze wat dat betekende. Chili liet Spanje de bal rondspelen en na afloop was het in beide kampen feest.

Koesteren

De route van Spanje naar de tweede ronde op het WK in Zuid-Afrika verliep niet vlekkeloos. Het derde groepsduel was misschien wel het minste, maar de 2-1 winst op Chili vergoedde veel.

"Je krijgt te maken met een enorme druk tijdens het WK-toernooi", zei de Spaanse bondscoach Vicente del Bosque. "Iedereen verwacht heel veel van ons en we geven echt alles. Het belangrijkste is dat we de punten binnen hebben."

De Chilenen moeten het nu opnemen tegen het grote Brazilië, maar middenvelder Arturo Vidal is niet onder de indruk. "We weten dat Brazilië titelfavoriet is maar wij hebben ook onze kwaliteiten."

Spanje nu tegen Portugal

In de achtste finales ontmoet Spanje als nummer één uit Groep H de nummer twee uit Groep G: Portugal. Chili speelt tegen Brazilië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl