NOS NieuwsAangepast

Er wordt weer gelachen in Stein

Door Jeroen Schutijser Een enorme brand verwoestte vorig jaar oktober het winkelcentrum van het Limburgse dorpje Stein. Veertig winkels gingen in rook op. De schade was ongeveer 35 miljoen euro, de oorzaak van de brand bleef onbekend.

Acht maanden hebben gedupeerde winkeliers moeten wachten op een noodvoorziening. Sinds deze week kunnen ze de draad weer oppakken in een noodwinkelcentrum.

Eén van hen is Tanja Hubin van 'Tanya Fashion', een winkel in vrijetijdskleding. Toen die nacht haar winkel affikte, was ze op vakantie. "Mijn vader heeft het allemaal wel meegemaakt. Hij zei: het is misschien maar goed dat je de brand niet met eigen ogen hebt gezien."

Indruk

Eenmaal terug zag ze het afgebrande dorp. "Het heeft meer indruk op mij gemaakt dan ik ooit had kunnen denken. Toen het pas gebeurd was, dacht ik: 'nou ja' , maar ik heb er toch langer mee gezeten dan ik gedacht had."

Ze is nu, maanden later, hartstikke blij. "De noodwinkel is mooier dan wat ik had. Ik ben dolgelukkig. Mensen reageren ook heel enthouasiast." Joost Stallinga, baas van supermarkt Jumbo, zegt eveneens dat er niks ergers is dan als ondernemer je eigen winkel in vlammen te zien opgaan. "We waren in shock. Dat wens je niemand toe."

De ruim honderd werknemers heeft hij in al die maanden kunnen herplaatsen. En nu zijn ze terug, in Stein. Met blije gezichten. "Een prachtige winkel is het. Met alles erop en eraan. En anderhalf keer zo groot als de oorspronkelijke winkel. Mag het alsjeblieft dat we nu blij zijn, na al die ellende."

Failliet

Niet één gedupeerde ondernemer is de afgelopen maanden failliet gegaan. En dat is opmerkelijk. Uit cijfers van verzekeraars blijkt namelijk dat het voor veel bedrijven na een brand niet meer lukt om de zaak weer op te bouwen.

Dat komt vooral doordat de omzet lange tijd wegvalt en klanten intussen op zoek gaan naar andere leveranciers. Vaak blijken ondernemers ook onvoldoende te zijn verzekerd tegen die omzetderving.

Louis Ehrens, voorzitter van de winkeliersvereniging, mist in de noodvoorziening wel een aantal winkels. "Zo is er geen juwelier, groentewinkel en muziekwinkel. Dat heeft verschillende oorzaken. Sommige ondernemers liepen tegen de leeftijd dat ze toch al wilde stoppen. Soms spelen ook verzekeringskwesties een rol."

Hij is erg blij met de tijdelijke accommodatie. "Iedereen is verheugd: winkeliers en consumenten." Het nieuwe 'echte' winkelcentrum laat nog wel even op zich wachten. Als alles meezit, is de feestelijke opening daarvan in 2015.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl