Swingers (meestal getrouwde stellen die thuis of in parenclubs seks hebben met andere stellen) hebben een grote kans op het krijgen van een geslachtziekte. Onderzoekers verwachtten dat al, maar het is nu voor het eerst ook onderzocht.

In het onderzoek van de Universiteit Maastricht zijn 9000 patiënten opgenomen die zich in 2007 en 2008 meldden in drie verschillende klinieken in Zuid-Limburg. Twaalf procent bleken swingers te zijn, met een gemiddelde leeftijd van 43 jaar.

Van de behandelde mensen kwamen onder heteroseksuelen 10 procent gonorroe of chlamydia voor. Bij homoseksuele mannen lag het percentage op 14, bij prostituees op 5.

Middelbare leeftijd

Bij swingers boven de 45 ligt het percentage op 10,4, terwijl de ziektes bij monogame mensen van dezelfde leeftijd op slechts vier procent ligt

De onderzoekers noemen de resultaten belangwekkend, omdat het risico dat swingers lopen tot nu toe onderbelicht is gebleven. Volgens de wetenschappers vormen ze naast jongeren en homoseksuele mannen een belangrijke risicogroep.

Vooral swingers van ouder dan 45 jaar zijn kwetsbaar. Juist voor de deze groep schiet de voorlichting te kort, omdat steeds is gedacht dat zij juist minder risico lopen.

Herkennen

De onderzoekers stellen dat het belangrijk is dat deze nieuwe risicogroep in de toekomst beter voorgelicht wordt, zodat het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen binnen deze groep kan worden verkleind.

Probleem daarbij is dat de groep, in tegenstelling tot jongeren en homo's, vaak moeilijker is te herkennen. Hulpverleners kunnen ze daarom minder makkelijk bereiken.

STER reclame