NOS NieuwsAangepast

Kunst en reclame komen samen in FOAM

In het Fotografiemuseum Amsterdam FOAM is een overzichtstentoonstelling te zien van het fotografenduo Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin. De twee behoren tot de weinige kunstenaars die de grens tussen mode en kunst met succes weten te overschrijden en tegelijkertijd in beide vakgebieden werkzaam zijn gebleven.

Het duo begon in 1986 samen te werken en nu 25 jaar later kan het terugblikken op gezichtsbepalende campagnes voor modehuizen als YSL, Chanel, Balmain, Gucci, Louis Vuitton en Chloé en op publicaties in W Magazine, Vogue en The New York Times.

De New York Times schreef eens over het duo: "Ze hebben een oog voor wat iemand mooi maakt". En daarom worden ze veelvuldig gevraagd door alle modehuizen en krijgen ze alle lof van de mensen die ze portretteren. Opvallend is ook hun werkwijze waarbij zowel Inez als Vinoodh de modellen vanuit verschillende hoeken fotograferen.

Hyperrealistisch

Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin begonnen hun internationale carrière in 1994 met een tien pagina's tellende publicatie in het Britse tijdschrift The Face. Het was de eerste modereportage waarbij de modellen en de achtergrond afzonderlijk werden gefotografeerd en daarna werden samengevoegd met behulp van een computer. De serie was typerend voor de hyperrealistische stijl van Van Lamsweerde en Matadin en moest de mode vieren en op z'n kop zetten binnen de context van een tijdschrift.

Twijfelachtigheid ligt ten grondslag aan vrijwel alle beelden die ze maken. Hun werk is in ieder opzicht dubbelzinnig en balanceert met opzet op de grens tussen mode en kunst, waarbij beide werelden worden vervormd en het vreemde van alledag wordt weerspiegeld door een extreme uitvergroting van afzonderlijke details.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl