NOS NieuwsAangepast

Informateur werkt aan eindverslag

Informateur Rosenthal heeft zijn gesprekken afgerond over het verkennen van een nieuw kabinet. Hij is bezig met zijn eindverslag. Verwacht wordt dat hij op korte termijn koningin Beatrix op de hoogte zal stellen van zijn bevindingen.

Rosenthal is een kleine twee weken geleden aangesteld als informateur. De koningin had hem gevraagd op korte termijn te verkennen welke mogelijkheden er zijn om een kabinet te vormen dat kan rekenen op een "vruchtbare samenwerking" met de Tweede Kamer.

Onbekend

Het is nog onbekend wat er in zijn eindopdracht staat. Op basis van zijn gesprekken zal hij de koningin een advies geven welke coalities meer of minder kansrijk zijn.

"Er is geen sprake van een mislukte opdracht", aldus politiek redacteur Wilma Borgman. "De opdracht van de koningin was heel duidelijk dat hij de mogelijkheden moest verkennen."

Concrete resultaten

De afgelopen weken heeft hij allerlei coalities verkend, maar dat heeft tot nu toe niet veel concrete resultaten opgeleverd.

VVD-leider Rutte heeft een voorkeur voor een rechts kabinet met de PVV en het CDA, maar dat is niet gelukt. Het CDA wil niet.

Rutte voelt weinig voor een Paars-plus kabinet. Een midden-kabinet wil de PvdA weer niet. En een vijf-partijen-kabinet stuit op weerstand bij GroenLinks en D66.

Variant

VVD-informateur Rosenthal sprak vanmorgen nog met Halsema en daarna met Pechtold. Zij blijven voorstander van een Paars-plus-kabinet. Halsema denkt dat dit de meest kansrijke variant is, zo zei ze na afloop van haar gesprek met Rosenthal.

De GroenLinks-leider vindt dat er echt wat gebeuren. "Rutte moet nu een keuze gaan maken. Het is tijd om serieus te gaan onderhandelen."

Serieus

Woensdagavond stelde Cohen weer voor dat er nog een keer serieus gekeken wordt naar de mogelijkheden van een coalitie van VVD, PVV en CDA.

Volgens Cohen is zo'n rechtse samenwerking nog niet voldoende onderzocht. "Het lijkt mij goed dat de informateur kijkt of die rechtse coalitie mogelijk is, en dat die ook écht bekeken wordt. Nu blijft het toch een beetje in de lucht hangen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl