NOS NieuwsAangepast

Van der Laan oude bekende in hoofdstad

De nieuwe burgemeester van Amsterdam is bepaald niet nieuw in de hoofdstedelijke politiek. Van der Laan heeft een jarenlange staat van dienst in de Amsterdamse gemeenteraad en ook in de Partij van de Arbeid speelt hij een prominente rol.

Eberhard van der Laan wordt in 1955 geboren in Leiden. In 1983 voltooit hij zijn rechtenstudie; cum laude. Hij is daarna jarenlang actief als advocaat en is in 1992 medeoprichter van het advocatenkantoor Kennedy Van der Laan.

In 1990 wordt hij gemeenteraadslid in Amsterdam. Hij blijft dat tot 1998. De laatste vijf jaar van zijn raadslidmaatschap is hij fractievoorzitter van de PvdA.

Achter de schermen

Zijn vertrek uit de raad betekent niet zijn vertrek uit de Amsterdamse politiek. Achter de schermen is Van der Laan twee keer als informateur betrokken bij de vorming van een nieuw stadsbestuur.

Na de millenniumwisseling doet de PvdA'er ook zijn eerste ervaring op in de landelijke politiek. Hij is voorzitter van de PvdA-programmacommissie voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2002, waarbij de PvdA een verlies van 22 zetels lijdt.

Ministerschap

Grote bekendheid krijgt Van der Laan pas in 2008, als hij de ongelukkige Ella Vogelaar als minister voor Wonen, Wijken en Integratie opvolgt.

Als minister is Van der Laan in korte tijd succesvol: hij zet het probleem van krimpregio's op de kaart en slaat in het integratiedebat een matigende toon aan.

De PvdA schuift hem naar voren als serieuze opponent van Geert Wilders, met wie hij tijdens zijn ministerschap in aanvaring komt als hij geen antwoord wil geven op Kamervragen over de kosten van allochtonen.

Toekomst

Van der Laan kan zijn klus als minister niet afmaken. In februari valt het kabinet-Balkenende IV en moet hij zich bezinnen op zijn toekomst. Aanvankelijk wil de oud-minister kandideren voor een Kamerzetel, maar daar komt hij op terug om zich te kandideren voor het burgemeesterschap van Amsterdam.

Nu de Amsterdamse raad hem het vertrouwen heeft gegeven, mag hij die functie de komende jaren bekleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl