NOS NieuwsAangepast

Tien Belgen aangeklaagd voor moord Lumumba

49 jaar na de moord op Patrice Lumumba, de eerste premier van de Democratische Republiek Congo, klagen zijn zoons tien Belgen aan die daar vermoedelijk bij betrokken waren.

Wie er precies aangeklaagd worden is niet duidelijk. Politieke betrokkenen kunnen het niet zijn, want die zijn inmiddels allemaal overleden. Waarschijnlijk zal het gaan om de uitvoerders van politieke beslissingen, zoals militairen.

Ze worden aangeklaagd op basis van de genocidewet. "België heeft de soevereiniteit van Congo toen niet gerespecteerd, waardoor dit een internationaal conflict werd", zegt hun Belgische advocaat Christophe Marchand in De Standaard.

Gevaarlijke communist

De jonge Congolese nationalist Patrice Lumumba werd in 1960 de eerste premier van het onafhankelijke Congo. Vrij snel daarna belandde de Congolese politiek in een zware crisis. Lumumba vroeg de Sovjet Unie om hulp. Het westen beschouwde hem sindsdien als een gevaarlijke communist en spoorde president Kasavubu aan hem af te zetten, wat hij ook deed op 5 september 1960.

Vervolgens verscheen Joseph Mobutu op het toneel, die een staatsgreep pleegde. Hij liet Lumumba in december 1960 gevangennemen en overbrengen naar zijn aartsvijanden in de zuidelijke mijnstaat Katanga. Daar werd hij op 17 janurai 1961, na eerst te zijn gefolterd, vermoord. Zijn lichaam is nooit gevonden.

Oorlogsmisdaden

"Lumumba werd van zjin vrijheid beroofd, overgebracht naar Katanga, in het vliegtuig gefolterd en later vermoord. Hij heeft nooit een proces gekregen. Dat zijn stuk voor stuk oorlogsmisdaden en die verjaren niet", aldus advocaat Marchand in De Standaard.

Volgens Marchand maakt het niet uit dat de belangrijkste betrokkenen niet meer leven: "dat verandert volgens ons niets aan de verantwoordelijkheid van deze tien verdachten. We mogen niet vergeten dat België betrokken was bij een oorlogsmisdaad. De verantwoordelijken moeten worden aangewezen. De waarheid heeft haar recht en in deze zaak is nog geen recht geschied".

Het is overigens niet toevallig dat de rechtszaak deze week begint. Op 30 juni viert Congo in aanwezigheid van Koning Albert II vijftig jaar onafhankelijkheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl