NOS NieuwsAangepast

Verkiezingen Suriname bindend verklaard

Door correspondent Hennah Draaibaar

Het Onafhankelijk Kiesbureau in Suriname heeft de verkiezingen van 25 mei bindend verklaard. Dit gebeurde in een openbare zitting in hotel Torarica in Paramaribo. Het orgaan dat moet toezien op het correcte verloop van de verkiezingen had geconstateerd dat in vier van de districten de lijsten van de A combinatie van Ronny Brunswijk te laat waren ingediend. De consequentie daarvan was dat deze politieke combinatie niet mee mocht doen aan de verkiezingen in drie van de tien districten, waaronder Paramaribo.

Ook in het districht Sipaliwini, waar een groot deel van de achterban van deze partij woont, was de lijst met namen te laat binnen. Het OKB zegt hierover dat ze voorbij gaat aan de juridische consequenties van het te laat indienen van de kandidatenlijst. "De A Combinatie heeft in het district Sipaliwini drie van de vier zetels binnen gehaald. Het ongeldig verklaren van de verkiezingen daar zou niet democratisch zijn."

Nare smaak

Klokslag twaalf uur opende de voorzitter de bijeenkomst door het proces verbaal volledig voor te lezen. Bij de zitting waren vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen aanwezig. Zoals Caprino Allendy, een van de toppers van de A combinatie. Hij is opgelucht dat het hoofdstuk verkiezingen 2005 is afgesloten. "Ja, ik ben het eens met de beslissing", zegt hij. "De wet kan namelijk nooit zo bedoeld zijn dat politieke partijen uitgesloten worden om deel te nemen aan de verkiezingen. Alle toekomstige parlementaries van onze partij hebben al aangegeven dat ze zitting zullen nemen in het parlement. Ik weet niet wat er zou gebeuren als de verkiezing niet bindend verklaard was. Met de beslissing die vandaag genomen is kan ik leven."

Van Dijk-Silos geeft aan dat deze verkiezingen een nare smaak in de mond hebben achter gelaten. "Dit zijn niet de beste verkiezingen die ik van dichtbij heb meegemaakt", zegt ze. "We hebben in twee zittingen alles besproken en we zijn het allemaal eens dat er fouten gemaakt zijn. Nieuwe verkiezingen kosten veel geld en tijd als we dit opnieuw moeten organiseren in Sipaliwini. Daar komt nog bij dat geen van de andere politieke partijen een klacht hebben ingediend over de gang van zaken daar. Dus verklaren we het bindend maar met veel mitsen en maren."

Verrassende samenwerking

De politieke combinatie van Desi Bouterse heeft bij de verkiezingen de meeste zetels binnen gehaald. 23 van de 51 kon de Mega Combinatie op haar naam schrijven. Niet voldoende voor een meerderheid in het parlement. De partij heeft daarom een intentie verklaring getekend met de A Combinatie van Ronny Brunswijk, waardoor ze in het parlement op 30 zetels, een ruime meerderheid komen.

De samenwerking is verrassend omdat Brunswijk en Bouterse lijnrecht tegen over elkaar hebben gestaan tijdens de binnenlandse oorlog. Brunswijk vocht toen tegen het Nationaal Leger van Desi Bouterse.

Bouterse zijn partij wil graag dat hij president wordt. De oud-legerleider is in Nederland veroordeeld wegens drugs en staat op een lijst van Interpol. Daarnaast loopt er nu in Suriname een proces waar hij als hoofverdachte terecht moet staan wegens de moord op 15 Surinamers op acht december 1982.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl