NOS NieuwsAangepast

Kamer van hoogopgeleide blanke mannen

Vandaag zijn de Kamerleden van de nieuwe Tweede Kamer beëdigd. Ze variëren in leeftijd van 22 tot 65 jaar en komen uit alle hoeken van het land.

Het aantal vrouwen is gedaald ten opzichte van de oude samenstelling: van 64 naar 62. Het vrouwelijke percentage in de Kamer bedraagt daarmee 41,3 procent, tegenover 50,5 procent in de Nederlandse samenleving. De meeste fracties hebben dan ook een mannenmeerderheid.

Twee fracties hebben een vrouwenmeerderheid: GroenLinks (zes vrouwen, vier mannen) en de Partij voor de Dieren (twee vrouwen). D66 en PvdA hebben een gelijke verdeling.

De SGP is de enige fractie die volledig uit mannen bestaat (twee mannen).

Leeftijd

De gemiddelde leeftijd van Kamerleden komt daarentegen wel dichter bij de werkelijkheid: die gaat van 47 naar 45. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) is de gemiddelde leeftijd in Nederland momenteel 40 jaar.

In de nieuwe SP-fractie bevindt zich zowel het jongste als het oudste Kamerlid. Farshad Bashir (1988) blijft de jongste in de Kamer. Hij werd in 2008 beëdigd als jongste Kamerlid ooit. Jan de Wit mag zich met 65 jaar de oudste noemen.

Talenten

Dat de Kamerleden naast beleid maken ook andere talenten hebben, blijkt wel uit hun C.V.'s. Zo speelde VVD'er Erik Ziengs als kind mee in de televisieserie Bartje en zingt Sabine Uitslag van het CDA in de coverband Spinrock.

Twee nieuwe Kamerleden wonen officieel niet in Nederland. André Bosma (VVD) woont in het Amerikaanse Wichita Falls en James Sharpe (PVV) woont in Singeorgiu de Mures, Roemenië. Deze laatste is overigens oud-Nederlands recordhouder horden, meldt hij op de PVV-website.

Ook de VVD heeft een oud-kampioen in de fractie. Ard van der Steur won in 1991 het Nederlands Kampioenschap debatteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl