De twee Nederlandse vrouwen die in Zuid-Afrika waren opgepakt in de Bavaria-affaire, zijn op borgtocht vrijgelaten.

Het tweetal werd vannacht van hun bed gelicht omdat ze met een groep andere vrouwen in oranje jurkjes op de tribune zaten bij de wedstrijd Nederland-Denemarken.

Buiten proportie

Volgens de wereldvoetbalbond FIFA was dat een reclamestunt van bierbrouwer Bavaria, en die is geen sponsor van het WK. De FIFA heeft om die reden aangifte gedaan tegen Bavaria.

Minister Verhagen heeft de arrestatie van de twee Nederlandse vrouwen al bekritiseerd.

"Als de FIFA een probleem heeft met oranje jurkjes, moet de organisatie dat juridisch uitvechten met het bedrijf, maar arrestatie is buiten proportie", zegt hij. Een celstraf vanwege het dragen van oranje jurkjes noemt Verhagen onzinnig.

Borgtocht

Volgens de ambassade in Zuid-Afrika is borgtocht van 10.000 rand (1000 euro) per persoon betaald door Bavaria. De paspoorten van de twee vrouwen zijn genomen.

Ze worden verdacht van het ontplooien van commerciële activiteiten in het stadion, dat is in strijd met speciale wetgeving die door de FIFA is ingesteld in verband met het WK.

De dames riskeren een maximale straf van zes maanden cel, aldus de ambassade. De rechtbank behandelt hun zaak op 22 juni.

Verkleed

De Bavaria-vrouwen waren het stadion binnengekomen verkleed als Deense supporters, maar na de eerste helft deden ze de rood-witte kleren uit en kwamen de oranje jurkjes tevoorschijn.

Op de oranje jurken staat overigens geen duidelijk logo van Bavaria. Ook de naam van de bierbrouwer staat er niet op.

STER reclame