Nog één keer de fractievergadering meemaken. Ir. Bas van der Vlies (1942) beleeft vandaag zijn laatste Kamerdag als lid van de SGP-fractie. Woensdag wordt hij, met alle andere vertrekkende Kamerleden, uitgezwaaid.

Bijna dertig jaar zat Van der Vlies in de Tweede Kamer voor de Staatkundig Gereformeerde Partij. Op 20 juni 1981 werd hij geïnstalleerd en in 1986 werd hij politiek leider. Van der Vlies haalde geen record, dat staat op naam van ARP-er Duymaer van Twist die vanaf 1901 bijna 45 jaar in de Kamer zat.

Over de nestor of het staatsrechtelijk geweten van de Kamer wordt door vriend en vijand met bewondering gesproken. Dat heeft denkt hij zelf te maken met zijn bescheiden opstelling.

Door God geleid

"Ik ervaar mijn leven als door God geleid. Niet te pretentieus worden, bescheiden blijven. Hij gaat over alle dingen en stuurt en leidt ons leven", zegt Van der Vlies.

In de afgelopen jaren stoorde hij zich meer en meer aan de "hyperigheid" in de Kamer en het in toenemende mate negeren van fatsoensnormen. In het Financieele Dagblad zegt hij: "We zitten hier in Den Haag in een glazen huis: we moeten onze voorbeeldfunctie serieuzer nemen. Als wij elkaar hier ook grof bejegenen, dan is het einde zoek".

Compenseren

Van der Vlies heeft zich voorgenomen zijn opvolger Van der Staaij niet voor de voeten te lopen. Zijn voorlichter De Bruyne verwacht dat hij nog wel eens zal langskomen bij de fractie. Hij denkt met weemoed aan de periode terug waarin hij met Van der Vlies werkte. "We hebben 26 jaar samengewerkt en waren op elkaar ingespeeld. Één blik was voldoende", zegt De Bruyne.

De komende tijd zal Van der Vlies veel aandacht geven aan mijn gezin en familie", zegt Van der Vlies, "ik heb nog wat te compenseren". De SGP'er zal zich niet vervelen. "Ik ga niet met de armen over elkaar zitten, da's niet mijn aard, ik heb nog veel nuttige dingen te doen", zegt hij.

STER reclame