NOS NieuwsAangepast

CIDI doet aangifte tegen twitteraar

Het CIDI heeft aangifte gedaan tegen een twitteraar die antisemitische teksten heeft verspreid. Voor zover bekend is dit de eerste keer in Nederland dat er naar aanleiding van tweets aangifte wordt gedaan. Eerder is al wel aangifte gedaan tegen uitspraken op Hyves.

Een gebruiker van de microblogservice tweette uitspraken als "Kill all Jews. #siegheil" en "Als de Fuhrer zijn werk had afgemaakt was dit niet gebeurd. #siegheil". Nadat andere gebruikers hem hierop aanspraken, reageerde hij met: "ik blijf bij mijn mening: Joden zijn tuig".

Woensdag deed het CIDI, dat in Nederland de jaarlijkse monitor antisemitisme bijhoudt, aangifte bij de officier van justitie te Amsterdam.

De politie heeft hem inmiddels een bezoek gebracht op zijn school, waarna hij de tweets heeft verwijderd. Op Twitter geeft hij inmiddels te kennen dat het om een grap ging en dat hij geen extremist is, maar in een later bericht zegt hij: "Ik blijf nog steeds bij m'n mening al mag ik deze niet meer verkondigen op het internet."

Twitterverbod

Eerder deze week kwam Twitter in het nieuws door het opgelegde verbod aan spelers van het Nederlands elftal. Er was ophef ontstaan nadat aanvaller Eljero Elia het woord 'kankermarokkaan' in de mond had genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl