NOS NieuwsAangepast

Verhagen nieuwe fractievoorzitter CDA

Maxime Verhagen, de nummer 3 van de lijst, wordt de nieuwe fractievoorzitter van het CDA. De CDA-fractie heeft hem, onder luid applaus, unaniem gekozen. Gisteren maakte partijleider Balkenende bekend dat hij opstapt na de enorme verkiezingsnederlaag.

"Het is nu zaak op de boel op orde te krijgen," aldus Verhagen, de huidige minister van Buitenlandse Zaken.

Verhagen benadrukt dat hij alleen fractievoorzitter is en dat dat nog niet betekent dat hij ook partijleider wordt. Hij gaat eerst de nederlaag analyseren.

Onderhandelaar

Verhagen is eerder fractievoorzitter geweest, van 2003 tot 2006 in het tweede kabinet-Balkenende. Hij staat bekend als een harde onderhandelaar en een scherp debater.

Het wil niet zeggen dat Verhagen automatisch de nieuwe partijleider wordt. Voor de CDA-top is het nog te vroeg om daar besluiten over te nemen.

Het CDA verloor woensdag 20 zetels en komt met 21 zetels in de Tweede Kamer. De historische nederlaag komt hard aan bij de regeringspartij.

Beurt

Woensdagavond trad Balkenende terug, donderdagochtend was het de beurt aan CDA-partijvoorzitter Van Heeswijk. Hij voelde zich ook verantwoordelijk voor de vernietigende verkiezingsuitslag. "Ik ben de afgelopen vier jaar eindverantwoordelijk geweest voor de partij. Dat heeft niet geleid tot het gewenste succes, integendeel", zo zegt hij in een verklaring.

Van Heeswijk wordt voorlopig opgevolgd door de partijsecretaris, Henk Bleker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl