NOS NieuwsAangepast

Temporary Stedelijk opent deuren in augustus

Door Petra Steenhoff

Tentoonstellingsruimte: 7200 m2 Verwacht aantal bezoekers: 600.000 Kosten verbouwing: 100 miljoen Architect: architectenbureau Benthem Crouwel

Twee architecten, 100 miljoen euro en ruim zeven jaar zwerven door Amsterdam, dat heeft de verbouwing van het Stedelijk Museum Amsterdam gekost als het in de tweede helft van 2011 haar deuren weer voor het publiek opent.

Al sinds eind jaren tachtig zijn er plannen om het museum te verbouwen en uit te breiden. Dat was nodig omdat het gebouw uit 1895 van architect Weissman veel te klein werd.

Eerst werd de Amerikaanse architect Robert Venturi gevraagd een plan te ontwerpen voor de renovatie en verbouwing. Zijn ontwerp werd door het Amsterdamse college afgewezen. Het ontwerp van zijn opvolger, de Portugese architect Siza, vond men veel te duur. Uiteindelijk ging de opdracht in 2004 voor 76 miljoen euro naar architectenbureau Benthem en Crouwel en in 2006 kon de verbouwing dan eindelijk beginnen. Het museum aan de Paulus Potterstraat in Amsterdam was toen al twee jaar gesloten.

Bouwkeet

In 2004 verhuisde het museum naar een tijdelijk onderkomen in het voormalige postgebouw bij het Centraal Station.in Amsterdam. In 2008 moet het Stedelijk daar weer uit omdat het gebouw gesloopt werd. Sindsdien is het museum dakloos en zwerft onder de noemer 'Stedelijk in de stad' langs verschillende locaties in Amsterdam. Zo heeft het Stedelijk tentoonstellingen gehad in het Van Gogh Museum, de Nieuwe Kerk en Huize Frankendael. Ook werd een mobiel paviljoen ontworpen voor workshops, lezingen en performances dat de naam Bouwkeet kreeg.

De heropening werd enkele malen uitgesteld. Eerst zou het museum in 2007 haar deuren weer openen, maar door de afwijzing van twee ontwerpen werd dat uitgesteld tot eind 2009. Dat bleek niet haalbaar, de gerenoveerde oudbouw werd pas in 2010 opgeleverd en het nieuwe gedeelte wordt nu gebouwd.

In de gerenoveerde oudbouw moest het museum haar topstukken weer aan het publiek kunnen tonen. Maar ook dat bleek een illusie. Door het ontbreken van een klimaatsysteem, dat pas samen met het nieuwe gedeelte van het museum wordt opgeleverd, blijven de topstukken voorlopig in de opslag.

Temporary Stedelijk

Om het morrende Amsterdamse publiek tegemoet te komen wordt eind augustus de tentoonstelling Temporary Stedelijk geopend in de gerenoveerde oudbouw. Hier wordt moderne kunst getoond die tegen een stootje kan.

4 januari 2011 sluit het museum haar deuren weer tot de heropening in het najaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl