Nieuwe haring niet 'supervet'

Aangepast

In Scheveningen heeft het eerste vaatje nieuwe haring 58.000 euro opgeleverd. Het vaatje met ongeveer 45 visjes is op de visafslag gekocht door de groothandel Makro.

De opbrengst van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe gaat naar de Stichting Kinderpostzegels. De Makro schenkt de haring aan een restaurant in Delft dat gespecialiseerd is in duurzame vis.

Groter

Op de veiling werd de nieuwe haring ook getest. Volgens de haringdeskundigen is de vis dit jaar niet zo supervet als vorig jaar, maar is het "een prima vis".

Biologen zeggen dat de vissen dit jaar opvallend groter zijn dan voorgaande jaren. "De haring is twee keer zo groot dan eerder gedacht", laat het visbureau weten.

Noren

De Hollandse nieuwe kwam afgelopen zondag aan in de haven van Scheveningen, aan boord van de twee haringschepen die Nederland nog kent. De laatste jaren wordt de haringvangst vooral bedreven door Noren.

Er mag dit jaar 161 miljoen kilo worden gevangen, waarvan 15 procent wordt gebruikt voor nieuwe haring. De rest wordt ingeblikt of wordt geƫxporteerd.

Van 200 miljoen maatjesharingen gaat de helft naar Duitsland, 85 miljoen blijven in Nederland en de rest gaat naar Belgiƫ.

STER Reclame