NOS NieuwsAangepast

Campagneblog: nog 1 dag

22.39 uur: verschil VVD-PvdA nog 3 zetels

In de politieke barometer is het verschil tussen VVD (33) en PvdA (30) teruggelopen tot drie zetels. Het CDA komt volgens deze peiling uit op 24, 17 minder dan nu in de Kamer.

21.38 uur: spanning in strijd VVD-PvdA

In de nieuwste peiling van Maurice de Hond zakt de VVD twee zetels naar 34 en blijft de PvdA stabiel op 30 zetels. Het verschil is hierdoor verkleind naar vier zetels. Een week geleden zat er nog een gat van negen zetels. Het CDA komt op een laagterecord van 24 zetels. De PVV staat op 18, de SP op 13 en Groenlinks en D66 elk op 11 zetels. De ChristenUnie staat volgens de peiling op 6, SGP op twee en de Partij voor de Dieren op 1 zetel. Rita Verdonk verdwijnt volgens deze peiling uit de Tweede Kamer.

19.57 uur: Thieme valt over kortetermijndenken

Lijsttrekker Thieme van de Partij voor de Dieren vindt dat veel andere partijen te veel kijken naar korte-termijn-belangen. "Wat heb je aan een woning als je in het water staat, vroeg ze in het eerste deel van het lijsttrekkersdebat bij de NOS. Haar collega Verdonk van Trots op Nederland benadrukte dat ze bezuinigingen vooral wil zoeken bij de overheid. Ook moet er worden gekort op ontwikkelingssamenwerking en Europa. En bij ons wordt er niets veranderd aan AOW, WW en hypotheekrente-aftrek, zei ze. SGP-leider Van der Staaij verweet beide andere partijen dat ze hun plannen niet genoeg financieel onderbouwen. Ook hij wil bezuinigen op de overheid, en volgens hem moet het huishoudboekje van de staat moet zo snel mogelijk op orde.

18.01 uur: Balkenende: te weinig waardering premierschap

Terugblikkend op de campagne verwijt premier Balkenende zijn politieke tegenstanders dat zij weinig waardering hebben voor zijn werk als premier. De CDA-leider Balkenende benadrukt dat hij de afgelopen jaren de stabiele factor is geweest.

16.49 uur: Feest der Democratie in de Melkweg

Woensdag viert campagnebureau BKB in een uitverkochte Melkweg 'Het Feest der Democratie'. De avond wordt gevuld met onder andere een live-uitzending van RTL Nieuws in The Max. Ook politici, analisten, cabaretiers, schrijvers en wetenschappers zijn aanwezig. Entertainment wordt verzorgd door Comedytrain, Boom Chicago en Radio Barkas.

Er is in de Melkweg ook een officieel, vrij toegankelijk stembureau aanwezig.

16.24 uur: Maurice de Hond probeert opkomst te meten

Maurice de Hond probeert woensdag de opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen te meten. Dit zegt hij op zijn website en zijn Twitter. Twitteraars worden opgeroepen bij de meting te helpen, door te twitteren wat de opkomst in hun stembureau is tot dat moment.

14.49 uur: Frustaties worden geuit bij The Amsterdam Dungeon

Voor ieder die zich af wilde reageren op politici, kon vandaag bij de attractie The Amsterdam Dungeon ongegeneerd rotte tomaten naar dummy's van politici gooien. The Dungeon had bij de ingang, aan het Rokin in Amsterdam, dummy's van politici aan een schandpaal genageld. Vooral Jan Peter Balkenende en Geert Wilders werden bekogeld.

14.46 uur: 3.000.000 bezoekers StemWijzer

StemWijzer noteert bezoeker nummer drie miljoen. Het initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek ging 7 mei online. Bij de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2006 kwamen er 4,7 miljoen kiezers op de website af.

14.27 uur: Onbekenden vernielen grootste reclameboodschap ter wereld

De 35.000 m² grote graanadvertentie die de Partij voor de Dieren had laten inzaaien in Nieuw Vennep is vernield. Jan Ham, de agrariër die de advertentie inzaaide ontdekte, vandaag dat onbekenden het veld bespoten hebben met een chemisch middel. Ham heeft aangifte gedaan bij de politie van vernieling.

13.10 uur: Nederlanders in het buitenland zien VVD de verkiezingen winnen

Bijna zes procent van de Nederlanders in het buitenland die gaan stemmen 9 juni, kiest voor het CDA. Dit is een halvering ten opzichte van 2006, zo blijkt uit een onderzoek onder leden van het Wereldpanel. Volgens de leden gaat de VVD de verkiezingen winnen en ziet de meerderheid PvdA-lijsttrekker Cohen het liefst als nieuwe premier van Nederland. Als de VVD de verkiezingen wint, zien de leden liever Neelie Kroes als premier dan lijsttrekker Mark Rutte.

13.09 uur: Stemadvies iPhone app

De StemAdvies 2010 app voor iPhone en Android smartphones is een groot succes, dit meldt Sixpack Mobile Applications. De app heeft enkele dagen op nummer 1 gestaan in de iTunes App Store. De applicatie is ongeveer 50.000 keer gedownload en er zijn ruim 100.000 (anonieme) stemadviezen opgeslagen op de centrale server.

De resultaten van dit moment: op basis van de inhoud van de partijprogramma's kan de mobiele stemmer zich het meest vinden in de SP, de PVV en de VVD.

12.34 uur: 'Tweetlevel'

De afgelopen maanden was het politieke geluid op Twitter het sterkst van parlementair journalist Frits Wester en GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema. Dit blijkt uit de tool 'Tweetlevel' van communicatiebureau Edelman. Iedere twitteraar kan zijn eigen invloed op twitter meten op basis van betrokkenheid, betrouwbaarheid en populariteit.

09.17 uur: 'Het Gevecht om het torentje'

3Flies BV uit Oss lanceert het online computerspel 'Het Gevecht om het Torentje'. In het politiekspel proberen de lijsttrekkers te winnen, zodat ze het torentje in Den Haag kunnen gaan bewonen. Het spel is vooral een parodie op het huidige bekvechten en de aanhoudende strijd tussen de partijleiders.

09.00 uur: Lijsttrekker Evangelische Partij Nederland (lijst 19) op Radio 1

08.00 uur: De strijd om de zwevende kiezer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl