NOS NieuwsAangepast

Laatste deelnemer Great Escape overleden

De laatste Britse overlevende van de nazikampontsnapping die bekend werd als The Great Escape, is overleden. Het is de 97-jarige Schot Jack Harrison, die in de Tweede Wereldoorlog als piloot in het Duitse krijgsgevangenenkamp Stalag Luft III terechtkwam, na te zijn neergeschoten bij een bombardement op de haven van Den Helder.

In het gevangenenkamp organiseerden de krijgsgevangenen een brutale poging te vluchten. Er werden drie tunnels gegraven, waarvan de gevangenen het zand in hun broekspijpen meesmokkelden om te lozen op de binnenplaats.

Verfilmd

Ook leerden de gevangenen Duits voor onderweg, werden identiteitspapieren vervalst en burgerkleren gemaakt om de kampuniformen te vervangen. Zo moesten 200 geallieerden militairen tegelijkertijd aan de gevaarlijke reis dwars door Europa beginnen.

De ontsnapping werd in 1963 verfilmd als 'The Great Escape', met onder anderen Steve McQueen en Richard Attenborough.

Potkachel

Twee van de drie tunnels werden door de Duitsers gevonden, maar één bleef onontdekt, omdat die was verborgen onder een potkachel in een gevangenenbarak. In maart 1944 wisten 76 gevangenen te ontsnappen, voordat de Duitsers de vlucht ontdekten.

Harrison was nummer 98 op de vluchtlijst en raakte niet voorbij het prikkeldraad. Toen de vlucht werd ontdekt verbrandde hij snel zijn vervalste papieren en burgerkleding.

Doodgeschoten

Later noemde hij dat "een geluk bij een ongeluk", omdat van de 76 ontsnapten slechts drie de reis naar Groot-Brittannië overleefden. Vijftig mannen werden weer gevangengenomen en op bevel van Hitler zelf geëxecuteerd.

Toch wilde Harrison de ontsnapping geen mislukking noemen. "Het was een morele overwinning. We waren de Duitsers te slim af. We vernederden Hitler en zetten de nazi's te kakken."

Na de oorlog keerde Harrison terug naar zijn vrouw in Glasgow, waar hij zijn vak als leraar weer oppakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl