NOS NieuwsAangepast

Wisselende reacties op VVD-voorstel snelle formatie

In Den Haag is gematigd positief gereageerd op het VVD-voorstel om vóór 1 juli een kabinet rond te hebben. Rutte wil vanwege de aanpak van de economische crisis haast maken, zo maakte hij zondag bekend. Het nieuwe kabinet heeft dan nog tijd een nieuwe begroting te maken voor Prinsjesdag, de derde dinsdag van september.

"Het idee spreekt me zeer aan", aldus CDA-lijsttrekker Balkenende, die wel benadrukt dat er een aantal bezwaren zijn. "Er moeten zware beslissingen genomen worden. En de onderlinge atmosfeer moet ook goed zijn."

Vertrouwen

PvdA-lijsttrekker Cohen spreekt van een "heel verstandig plan". "Maar het vraagt wel het nodige. Er moet ook een onderling vertrouwen zijn," zegt hij.

D66-leider Pechtold heeft liever een goed kabinet. "Er moet nogal wat water door diverse rivieren.". Volgens Rouvoet, lijsttrekker van de ChristenUnie, rekent Rutte zich "nu al rijk" door nu al te speculeren over de kabinetsformatie.

Ruzie

GroenLinks-lijsttrekker Halsema benadrukt dat de VVD zeker niet met de PVV moet onderhandelen. Dat levert weken discussie en ruzie op. Halsema is het met VVD-leider Rutte eens dat de kabinetsformatie vanwege de economische crisis niet te lang moet duren.

Er moet ook geen uitgebreid regeerakkoord komen, vindt Halsema. "Geen regeerakkoord van negentig pagina's, maar alleen een kort regeerakkoord met de belangrijkste afspraken."

Balkenende wil nog niet zeggen hoe veel pagina's het regeerakkoord moet zijn. "Het hangt van de verkiezingsuitslag af en hoeveel partijen mee gaan regeren." De VVD denkt aan "een bladzijde of tien".

De VVD vindt haar voorstel niet onrealistisch. Het bezuinigingsbedrag en een aantal grote hervormingen moeten vastgelegd worden. "En niet allemaal van die vage vergezichten", aldus campagneleider Blok.

Tegenstellingen

In Engeland is het ook gelukt om binnen een aantal dagen een kabinet in elkaar te zetten. Nederland is een coalitieland, waar het doorgaans langer duurt om een kabinet te vormen. De partijen moeten er in slagen om grote tegenstellingen te overbruggen. Het gaat vaak over meningsverschillen waarover ze elkaar in de verkiezingscampagne scherp over hebben aangevallen.

De kabinetsformatie van Balkenende IV (CDA, PvdA en CU) duurde 91 dagen, van Balkenende II (CDA,VVD en D66) 125 dagen en Balkenende I (CDA, VVD, LPF) 67 dagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl