NOS NieuwsAangepast

Wat houdt de anti-kraakwet in?

Wat staat er in de huidige kraakwet?

Kraken is onder bepaalde omstandigheden toegestaan. Als een pand langer dan een jaar niet is gebruikt, worden de krakers niet vervolgd, mits zij niet op heterdaad worden betrapt en er geen opzettelijke beschadigingen zijn veroorzaakt.

Wel verblijven de krakers in eerste instantie "zonder recht of titel" in het pand, en de eigenaar kan bij de civiele rechter ontruiming vorderen.

Om dat te voorkomen, kiezen krakers er meestal voor om na het binnendringen van een pand de politie in te schakelen, die officieel leegstand en huisvrede komt vaststellen.

De krakers moeten 'bewoningswil' laten blijken, oftewel: ze moeten - bijvoorbeeld door de aanwezigheid van een bed, een tafel en een stoel - duidelijk maken dat ze in het pand een huiselijk leven willen leiden.

Wat houdt de nieuwe anti-kraakwet in?

Onder de nieuwe anti-kraakwet wordt kraken illegaal. Krakers riskeren maximaal een jaar celstraf. Wanneer zij als groep geweld gebruiken, kunnen ze zelfs twee jaar en acht maanden krijgen.

De anti-kraakwet is een initiatiefwetsvoorstel van CDA, VVD en ChristenUnie. Zij vinden dat kraken weinig meer met woningnood te maken heeft, dat krakers te veel het recht in eigen hand nemen en dat er sprake is van verharding van de kraakbeweging. Zij willen dat het eigendomsrecht van pandeigenaren weer voorop komt te staan.

Het wetsvoorsstel werd op 15 oktober 2009 in de Tweede Kamer aangenomen nadat de initiatiefnemers de strafmaat verhoogden van maximaal vier maanden tot een jaar. De PVV steunde deze hogere strafmaat, zodat een meerderheid ontstond.

Wat vinden tegenstanders?

Er is veel protest tegen de anti-kraakwet. De tegenstanders vinden dat vastgoedeigenaren worden bevoordeeld. Ze vinden dat leegstand - en niet het kraken - moet worden gezien als groot probleem voor de samenleving.

Niet alleen krakers en sympathisanten zijn tegen de nieuwe wet. Ook de Raad van State is kritisch over de nieuwe wet, onder meer omdat niet overtuigend zou zijn aangetoond dat de huidige aanpak tekortschiet.

Veel gemeenten zijn om diezelfde reden tegen de anti-kraakwet. Zij vinden kraken een nuttig middel tegen leegstand en vrezen extra administratieve lasten, omdat ze een leegstandsregister moeten gaan aanleggen en bijhouden.

Wanneer gaat de nieuwe wet in?

De wet treedt waarschijnlijk op 1 oktober 2010 in werking, maar misschien eerder. Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft toegezegd om niet meteen vanaf die datum de jacht te openen op krakers.

Hoeveel krakers zijn er?

Het is niet bekend hoeveel krakers er in Nederland zijn. In Amsterdam zouden naar schatting 200 tot 300 kraakpanden zijn en 1500 tot 2000 krakers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl