NOS NieuwsAangepast

Kraken definitief verboden

Kraken wordt verboden. De Eerste Kamer heeft ingestemd met het voorstel om kraken strafbaar te stellen.

Een meerderheid van CDA, VVD, ChristenUnie en SGP staat achter een initiatiefvoorstel, dat vorig jaar al door de Tweede Kamer werd aangenomen. Kern van de nieuwe wet is dat krakers een gevangenisstraf kunnen krijgen van maximaal één jaar.

Wie bij het kraken intimidatie of geweld gebruikt, kan maximaal twee jaar de cel in. De linkse partijen leverden scherpe kritiek op het voorstel.

Gecriminaliseerd

Senator Meulenbelt (SP) vond dat het wetsvoorstel "volstrekt onvoldoende was onderbouwd" en zei dat "duizenden mensen van de één op de andere dag gecriminaliseerd werden". Ze verwacht dat de leegstand verder zal toenemen.

VVD-senator Hofstra zei dat "kraken een onaanvaardbare aantasting is van eigendom" en maakte zich zorgen om een veel te lange gedoogperiode.

Waarschijnlijk treedt de nieuwe wet al op 1 oktober dit jaar in werking, maar volgens minister Hirsch Ballin kan dat ook eerder zijn.

Niet onmiddellijk ontruimen

Hirsch Ballin heeft ook al eerder gezegd dat hij niet verwacht dat politie en Justitie onmiddellijk kraakpanden zullen ontruimen.

Met steun van de PVV haalde het kraakverbod vorig jaar in de Tweede Kamer een meerderheid, nadat de initiatiefnemers Ten Hoopen (CDA), Van der Burg (VVD) en Slob (ChristenUnie) de maximale straf voor krakers verhoogden naar een jaar, in plaats van de voorgenomen vier maanden.

Huisvredebreuk

Ze verdubbelden tevens de straf voor huisvredebreuk naar een jaar. De straf voor kraken met intimidatie of geweld werd verdubbeld tot maximaal twee jaar. Wanneer krakers als groep opereren én geweld gebruiken, kan de celstraf volgens de indieners oplopen tot twee jaar en acht maanden.

Ook kunnen krakers worden aangehouden als ze niet op heterdaad zijn betrapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl