CDA

Het CDA wil het liefst met VVD, D66 en GroenLinks om tafel. Lijsttrekker Balkenende acht de kans dat zijn partij met de PVV gaat regeren "buitengewoon klein" en "nauwelijks denkbaar" omdat de PVV "mensen wegzet vanwege hun geloof, een buitenlandse regeringsleider bruskeert en daarmee het Nederlandse bedrijfsleven schade berokkent".

PvdA

De PvdA wil een zo progressief mogelijke coalitie, maar noemt geen namen. De partij wil in elk geval niet met de PVV onderhandelen. Dat de VVD de PVV niet uitsluit, zegt lijsttrekker Cohen "onbegrijpelijk" te vinden. Hij waarschuwt de kiezer voor een rechtse coalitie met CDA en VVD. "Dat maakt de tweedeling in de samenleving alleen maar groter."

SP

SP-lijsttrekker Roemer wil een zo progressief mogelijke regering. Hij roept Cohen van de PvdA op om voor de verkiezingen te zeggen of hij "over links of over rechts" wil.

VVD

De VVD wil zich liever nog niet uitspreken over een favoriete coalitie. Lijstrekker Rutte: "We hebben één belangrijke randvoorwaarde: er moet een kabinet komen dat écht iets gaat doen aan Nederland. Wat echt dit land door de crisis gaat loodsen." Rutte zegt dat een samenwerking tussen VVD, CDA en PVV een uitkomst van de verkiezingen zou kunnen zijn. Een samenwerking met de PvdA lijkt hem onwaarschijnlijk: "De afstand tussen de VVD en de PvdA is nog nooit zo groot geweest".

PVV

De PVV heeft een voorkeur voor VVD en CDA. Eventueel wil lijsttrekker Wilders ook gedoogsteun geven aan een minderheidskabinet van deze twee partijen. Lijsttrekker Wilders wil absoluut geen paars kabinet: "Een paars kabinet leidt Nederland tot de verdommenis. Dus ik hoop dat de VVD en het CDA een beetje kleur bekennen".

GroenLinks

GroenLinks-lijstrekker Halsema zegt: "Hoe progressiever, hoe liever". Het liefste zou ze een regering vormen met PvdA, D66 en eventueel de SP. "Voor GroenLinks zou het heel lastig zijn om twee rechtse partijen in een coalitie te gaan", voegt ze eraan toe. De PVV sluit ze uit.

D66

Lijsttrekker Pechtold sluit een coalitie met de PVV uit en heeft een voorkeur voor een nieuwe vorm van paars: D66, VVD, PvdA en GroenLinks. "Ik wil geen verwarring. Als ik nu zeg GroenLinks en VVD en ik daag Cohen uit te vertellen of hij wil hervormen, dan denk ik dat ik duidelijker ben dan wie dan ook."

ChristenUnie, Partij voor de Dieren, SGP en TON

Deze partijen hebben geen voorkeur uitgesproken.

STER reclame