NOS NieuwsAangepast

'Ik hoopte dat ze niets zouden merken'

Door verslaggever Marc van Dam

Op de eerste zittingsdag van het proces tegen Benno L. begint langzaam een beeld te ontstaan van de verdachte. Aan het begin van de ochtend maakt hij meerdere malen huilend zijn excuses voor wat er allemaal gebeurd is.

"Het had nooit mogen gebeuren, daar schaam ik me heel erg voor. Ik weet niet hoe ik zover gekomen ben." Benno L. ontkent het misbruiken van zijn slachtoffertjes niet, maar de pogingen tot verkrachting en seksueel binnendringen ontkent hij heel stellig.

Hij vertelt aan de rechters dat hij heel omzichtig met de meisjes is omgegaan die hij misbruikt heeft. "Ik probeerde ervoor te zorgen dat ze geen last hadden van wat ik met hen deed." L. speelde tijdens het misbruik vaak spelletjes met de meisjes en probeerde ze aan het lachen te krijgen. "En als ze aangaven dat ze niet meer wilden dan stopte ik er meteen mee."

Opwinding

Het Openbaar Ministerie gaf direct daarop een aantal voorbeelden van aangiftes waaruit zou blijken dat de verdachte geen rekening hield met de meisjes en gewoon doorging, ondanks tegenstribbelen. De verdachte zei daarop dat hij die signalen dan "kennelijk niet zo begrepen had".

Benno L. liet weten dat hij nooit seksueel opgewonden raakte tijdens het misbruik van de meisjes. "Ik deed het om goede foto's en filmpjes te kunnen maken die ik later, thuis op de zolderkamer, bewerkte." Daar zou hij dan wel opgewonden van raken.

Omdat hij vond dat zijn computer niet snel genoeg meer was, bracht hij deze in juni 2009 naar een computerzaak om deze na te laten kijken. Daar werden compromitterende foto's en video's op de computer ontdekt en kwam Benno L. in beeld als verdachte.

Bewust gekozen

Later op de ochtend ontstaat er een beeld van een man die zeer berekenend te werk is gegaan. Hij maakte foto's en filmpjes in het zwembad, meestal onder water. Zijn camera stond altijd klaar op de rand van het zwembad.

Maar ook op het toilet, onder de douche en in de kleedkamers. Benno L. heeft toegegeven dat hij zijn slachtoffers bewust uitzocht. Kwetsbare jonge meisjes, veelal met het syndroom van Down. "Om de kans op ontdekking zo klein mogelijk te houden. Ik hoopte dat de meisjes er niets van zouden merken."

Het misbruik vond vooral plaats tijdens de zwemlessen die de verdachte gaf, wanneer hij alleen met een meisje in het zwembad was. "Tussen de verschillende oefeningen door probeerde ik wat, en dat lukte niet altijd."

Schadeclaims

Verschillende ouders hebben al een schadeclaim tegen Benno L. ingediend. Variërend van een voorschot van 4000 euro, tot een schadeclaim van ruim 11.000 euro.

Hun advocaten lieten daarbij weten dat de slachtoffers schade hebben geleden door het misbruik. En dat ze er veel problemen door hadden. Benno L. reageerde daarop met de woorden: "Het lijkt wel alsof alle problemen die ze hebben nu aan mij worden toegeschreven."

Volg het Twitter-verslag van Marc van Dam vanuit de rechtbank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl