Nederland helpt bij opruimen olie

tijd van publicatie Aangepast

Nederland gaat helpen de olie in de Golf van Mexico op te ruimen. Rijkswaterstaat stuurt zes veegarmen naar de VS die de olie kunnen opzuigen. De armen kunnen aan boten worden bevestigd, die zo het op het water drijvende olie kunnen oppompen.

Afhankelijk van de weersomstandigheden ter plekke kan zo 350.000 liter olie per een uur worden opgeruimd. Schattingen over hoeveel olie de zee in is gestroomd lopen uiteen van 68 miljoen tot 148 miljoen liter.

De Nederlandse armen werden eerder al succesvol ingezet bij de olierampen met de Erica in Frankrijk en de Prestige in Spanje.

Katrina

"Sinds de orkaan Katrina werken we al nauw samen met de staat Louisiana over waterbeheer", zegt minister Eurlings. "Het is niet meer dan normaal dat we dat nu weer doen. We staan achter de mensen in Louisiana."

De armen zullen dit weekend naar Louisiana worden gevlogen en naar verwachting al begin volgende week klaar zijn voor gebruik. Als de operatie is afgelopen, zullen de armen in de VS blijven; de kosten van schoonmaken, reparatie en vervoer terug zijn te hoog. Nederland koopt nieuwe.

De minister benadrukt dat er nog genoeg veegarmen beschikbaar zijn, mochten die onverhoopt in Nederland bij een olievlek nodig zijn. Ook uit omringende landen kunnen dan veegarmen worden ingezet.

STER Reclame