NOS NieuwsAangepast

Eerst langs de huisarts is altijd goedkoper

Door onze redacteuren Rinke van den Brink en Anne Marie Zimmerman (NOS Net)

Huisartsen, maar ook andere zorgprofessionals, waarschuwen voor bezuinigingen op de huisartsenzorg. Ze zijn het erover eens dat er geen drempels moeten worden opgeworpen om de huisarts te bezoeken. De eerstelijns zorg - de huisarts, de kraamzorg en de fysiotherapie – zorgt er juist voor dat de kosten van de zorg in Nederland enigszins in de hand gehouden worden.

NOS Net vroeg aan 222 werkers in de gezondheidszorg waar zij zelf bezuinigingsmogelijkheden in de zorg zien. Van die groep hebben 127 mensen een soms uitgebreide reactie gestuurd. Onder hen waren zeventien huisartsen. De meesten zien in de versterking van hun eigen rol een goede manier om de zorgkosten in bedwang te houden.

Hans Gimbel, huisarts in Heerhugowaard, is een van hen. "Om de zorg betaalbaar te houden is het belangrijk de huisartsenzorg te ondersteunen. Immers de huisarts handelt 96 procent van de zorgvragen af voor 4 procent van het zorgbudget. Ondersteuning van de huisarts vindt op dit moment onvoldoende plaats."

Poortwachter

De Bredase huisarts Rien Frankenhuis, voorzitter van de Huisartsenkring West-Brabant, wil wettelijke maatregelen om de positie van de huisarts te versterken. "De huisartsen kan als geen ander de zorgkosten in bedwang houden. Dan is wel een wettelijke verankering van de huisarts als Poortwachter noodzakelijk. Alle gezondheidsvraagstukken eerst langs de huisarts en diens toestemming vragen om naar de 2e lijn te gaan."

Niet alleen huisartsen vinden dat de eerstelijns zorg uitgebreid moet worden ten koste van de tweede lijn. Veel andere zorgverleners denken er net zo over. Apotheker Jaap Dik bijvoorbeeld zegt: "Om betaalbaar te blijven moet er meer zorg van het dure naar het goedkope segment geschoven worden. Dus meer eerste lijn (huisarts, apotheek) en minder tweede lijn."

Lees hier wat andere huisartsen zeggen over hun positie als poortwachter.

Eigen risico

De belangrijke rol van de huisartsen bij de beteugeling van de zorgkosten wordt door de politieke partijen in zijn algemeenheid wel erkend. Van de wilde plannen die ambtelijke werkgroepen op 1 april presenteerden om op de zorguitgaven te bezuinigen is niet zo heel veel terug te vinden in de verkiezingsprogramma's.

Geen enkele partij neemt het plan over om een eigen bijdrage van 5 euro per bezoek aan de huisarts in te voeren. Ook het drastisch verhogen van het eigen risico tot 775 euro – behalve voor kinderen en voor eerstelijns zorg - krijgt geen steun van de politieke partijen. Maar veel partijen verhogen dat eigen risico wel.

Bezoek huisarts

Soms gebeurt dat inkomensafhankelijk (Christenunie, GroenLinks), anderen verhogen het eigen risico naar een voor iedereen gelijk bedrag(PvdA 210 euro, CDA 230 euro, VVD 300 euro). De VVD brengt ook de kosten van een bezoek aan de huisarts onder het eigen risico, maar daarin staat de partij alleen.

De PVV verhoogt het eigen risico niet, net als de SP die het op termijn wil afschaffen. D66 wil het eigen risico vervangen door een eigen bijdrage van tien procent van elke zorgrekening met uitzondering van die voor huisartsbezoek.

Lees hier wat huisartsen zeggen over het verhogen van het eigen risico.

Samenwerken

Het verbeteren van de samenwerking tussen huisartsen en specialisten én het samenwerken van meer verschillende zorgverleners in de huisartsenpraktijken en gezondheidscentra, wordt ook veel genoemd in de reacties die via NOS Net zijn binnengekomen. Huisarts Roelf Sikkema uit Zwolle heeft een voorkeur voor eerstelijnscentra waar huisarts, wijkverpleegkundige en apotheek samenwerken. "De huisarts kan versterkt worden met een ouderenverpleegkundige en voor vragen bij opvoeding is bijvoorbeeld een pedagoog beschikbaar."

Lees hier wat huisartsen zeggen over het samenwerken tussen verschillende disciplines.

Administratieve druk

Veel huisartsen noemen tenslotte het verminderen van de administratieve druk als manier om op de kosten van de zorg te besparen. Minder papierwinkel betekent meer tijd voor patiënten.

Lees hier wat huisartsen zeggen over de administratieve lasten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl