De UEFA heeft de eindronde van het EK in 2016 toegekend aan Frankrijk. In 1984 waren de Fransen ook al gastheer van het EK, in 1998 vond het WK plaats in Frankrijk.

Turkije en Italië waren ook kandidaat, maar het Franse bid werd door de Europese bond als beste beoordeeld.

Frankrijk, in Geneve aanwezig met president Nicolas Sarkozy en oud-spelers Zinedine Zidane en Chistian Karembeu, is bereid 1,7 miljard euro uit te geven aan nieuwbouw en verbetering van stadions.

In Bordeaux, Lille, Lyon en Nice worden nieuwe stadions gebouwd.

Opluchting

De Franse UEFA-voorzitter Michel Platini sprak van een grote opluchting voor het voetbal in zijn geboorteland dat het EK van 2016 toegewezen kreeg, maar weersprak dat zijn Franse afkomst invloed had op de verkiezing.

"Ik ben vrienden met de Turken, mijn naam klinkt Italiaans en ik heb het grootste deel van mijn carrière in Frankrijk gespeeld", verdedigde Platini zijn roots.

Frankrijk versloeg Turkije in de laatste stemronde maar net met zes tegen zeven. "Dat bewijst dat de UEFA democratisch is. Als de voorzitter een alleenheerser zou zijn, was het 13-0 geworden."

Toch klonk er enig enthousiasme door in de reactie van Platini: "Het is een grote opluchting voor het Franse voetbal dat nodig de stadions moest verbouwen."

Derde superevenement

Het Europees kampioenschap voetbal, waarbij 24 landen in 51 wedstrijden strijden om de titel, is na de Olympische Spelen en het WK voetbal in commerciële waarde en kijkcijfers het derde sportevenement.

In 2012 wordt het eindtoernooi in Polen en Oekraïne gehouden.

STER reclame