NOS NieuwsAangepast

Portret: Marianne Thieme (Partij voor de Dieren)

"Voorts zijn wij van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie." Met die woorden sluit Marianne Thieme steevast haar bijdragen af aan debatten in de Tweede Kamer. Ze heeft deze tactiek (als je iets maar vaak genoeg herhaalt, wordt het vanzelf bewaarheid) afgekeken van de Romeinse senator Cato, die altijd zei: "Overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden".

Het geeft al aan dat Thieme een volhouder is. En dat moet ook wel, wil je van een Partij voor de Dieren een succes maken zoals zij heeft gedaan. Toen de partij eind 2006 twee zetels kreeg, was dat wereldnieuws.

Nergens anders bestaat een parlement met een dierenpartij. Er werd lacherig over gedaan. Die Thieme zou wel van het type zijn, dat truitjes breidt voor zielige duiven. Maar ze heeft zich bewezen als serieus politicus, die ook opvattingen heeft over zaken als de AOW-leeftijd.

Dierenbeschermer

Marianne Thieme is op 6 maart 1972 geboren in Maarssen. Ze studeerde Franse taal, cultuur en filosofie aan de Sorbonne Universiteit in Parijs en bestuursrecht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze werkte onder meer bij de stichting Bont voor Dieren en Wakker Dier en was in 2002 medeoprichter van de Partij voor de Dieren. In 2007 werd ze uitgeroepen tot dierenbeschermer van het jaar. In 2008 maakte ze de documentaire Meat the Truth.

De Partij voor de Dieren kwam onlangs negatief in het nieuws omdat Kamerlid Esther Ouwehand, niet op de kandidatenlijst voor de verkiezingen was gezet. Zij zou kritiek hebben gehad op het gesloten karakter van de PvdD en de machtige positie van Thieme, maar niemand wilde vertellen hoe het precies zat. Het congres zorgde ervoor dat er toch weer op Ouwehand kan worden gestemd.

Paspoort:

- Woonplaats: Maarssen

- Ongehuwd

- 1 dochter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl